Kaftan za glamurozni ljetni look

Kaftan - nezaobilazni modni dodatak
Kaftan - nezaobilazni modni dodatak

Ljeto je na vrhuncu. Vrućina također, i to paklena, stoga je prava muka razmišljati o odijevanju. No, ima spasa - dobri stari kaftan. Prozračan i istodobno glamurozan, neizostavan je dio garderobe svih modno osviještenih žena u ljetnim mjesecima. Namijenjen trenucima uživanja i opuštanja na ljetnim zabavama, kaftan savršeno funkcionira ležerno prebačen preko bikinija ili kao večernja toaleta.

Riječ kaftan potječe od perzijskog gaftan, što znači "odjeća časti" te označava dugu haljinu mezopotamijskog porijekla, koja datira 600 godina prije Krista. Uostalom, na sam spomen Bliskog istoka padaju na pamet muškarci i žene u dugim haljinama, kojima je osnovna funkcija zaštita od vrućine. Stoga se kaftan i izrađuje od pamuka ili svile, a često i kombinacijom tih dvaju materijala. Dakle, kada je o kaftanu riječ, plastici tu nije mjesto, a od sintetike ne smije biti niti "s".

Ipak, kaftan je bio rezerviran samo za egzotične zemlje sve do kraja 60-ih i početka 70-ih kada je doživio veliki revival. Legenda kaže da je senzualnost kaftana tijekom boravka u Maroku otkrila modna ikona, legendarna urednica Harpers Bazaara i Voguea Diana Vreeland. Zaljubila se u kaftan, stavila ga u Vogue i, voila, zvijezda je rođena. Istovremeno je i senzualni Yves Saint Laurent, s talentom za lijepo i zlatnim rukama, dotaknuo kaftan, nakon čega su za njim poludjele sve bogate klijentice Manhattana.

Kaftanu nije mogla odoljeti ni njegova prijateljica, bogata i lijepa Talita Ghetty, te se u njemu fotografirala na krovu svoje luksuzne vile u Marakešu što su, naravno, prenijeli svi modni magazini, uključujuću i Vogue. Zavijena u kaftan, s etničko-snobovskim stavom, stvorila je novi hipijevski trend boho chic čija su okosnica i dan-danas, upravo kaftani. Nakon toga iz kaftana nije izlazila ni Catherine Deneuve, Mia Farrow, a nosila ga je, za nju neobično, i Grace Kelly. (Piše Lara BAGAR


Podijeli: Facebook Twiter