Kafkina priča "Seoski liječnik" oživjet će u Istri

Ekipa filma u užarenom kamenolomu Maklavun
Ekipa filma u užarenom kamenolomu Maklavun

Na rovinjskom Zlatnom rtu, u kamenolomu Maklavun kod Sošića, Smoljancima i Ribarićima snima se film "Kafka, Kiffer & Chaoten", u produkciji austrijske kuće Fischer Film iz Beča. Autor scenarija i redatelj Kurt Palm je Kafkinu kratku priču "Seoski liječnik", koja se događa usred zime u Češkoj, premjestio u ljeto na Siciliji, koju za ovu prigodu glumi Istra.

Prema zamisli poznatog austrijskog režisera studenti iz Beča su, umjesto pisanja zamornog seminarskog rada, jarko hipi obojenim VW mini busom krenuli u snimanje svojeg viđenja priče Franza Kafke na Siciliju. Na putu im se dešavaju zapleti i nezgode, među kojima i sukob sa mafijašima, koji je na pustom mjestu gdje su ostali bez goriva sniman u kamenolomu Maklavun.

U nastavku neobičnog filma "Kafka, Kiffer & Chaoten" novi zapleti među brojnim likovima događaju se na njegovoj premijeri na festivalu u Plzenu, ali je završetak ipak idiličan. Film je inače sniman i na lokacijama u Češkoj i Austriji, koje su Kafki služile kao inspiracija.

U snimanju filma sudjeluju brojni statisti iz Istre, ali neki igraju i epizodne uloge. Tako su tri mafijaša u kamenolomu Maklavun odigrali Rovinjci Alexander Šuligoj, Diego Giuricin i Sandro Apollonio, koji imaju iskustva u radu Filodrammatice Zajednice Talijana. U Ribarićima će se u snimanje uključiti i Limena glazba Rovinj, koju vodi Pino Bartoli. Zanimljivo, neke su scene odigrane i u vlaku od Lupoglava do Pule.

- Kada su me kontaktirali austrijski producenti odmah sam zamislio da bi Istra, koja je ljepotom i raznolikim pejzažima oduševila glumce i osoblje koje radi na filmu, mogla odglumiti Siciliju. Nakon toga sam prema scenariju pronašao lokacije za snimanje, s kojima se složio režiser Kurt Palm, pa je snimanje krenulo, kaže voditelj snimanja Siniša Vidović, koji živi u Austriji, ali je rođen u Rijeci.

On ističe da je izuzetno zadovoljan kako je snimanje prihvaćano u Istri, kao i suradnjom sa statistima i epizodistima, mjestima na kojima se snima, posebno Gradom Rovinjom, koji je u srcu turističke sezone odobrio snimanje na Zlatnom rtu. Posebno se zahvaljuje Alexanderu Šuligoju, koji mu je pomogao ostvariti brojne kontakte za snimanje. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter