Kadrovska križaljka nove vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je u nedjelju dobila novu vladu koju ce kao premijer voditi SDP-ov predsjednik Zoran Milanovic, a njegovi najbliži suradnici ce biti tri potpredsjednika, dva iz SDP-a i jedan iz HNS-a. Potpredsjednica SDP-a Milanka Opacic vodit ce resor društvenih djelatnosti, odnosno socijale, Neven Mimica široko podrucje unutarnje i vanjske politike i EU poslova, a šef HNS-a Radimir Cacic gospodarstvo u najširem smislu, i pod njegovom kapom bit ce šest ministarstava, od samog gospodarstva preko regionalnog razvoja do financija.

U planu je da se veliki resor zaštite okoliša i graditeljstva podijeli na dva - Mirela Holy vodit ce zaštitu okoliša, a graditeljstvo još nije poznato - kako se navodi u stožeru SDP-a i Kukuriku saveza, do srijede ili cetvrtka Milanovic ce sigurno definirati sve, i predsjedniku Ivi Josipovicu otici sa kompletnim popisom imena svih ministara.

Poznato je - u vladi ce biti dva Rijecana, Slavko Linic koji ce voditi financije, te Zlatko Komadina koji ce držati promet i infrastrukuru. Prema onome što je dosad poznato, SDP-ov ekonomski strateg Branko Grcic, dekan splitske ekonomije, imat ce resor regionalnog razvoja, koji ukljucuje i korištenje EU fondova u velikoj mjeri, jer se u dominantnom SDP-u ionako smatra da Europska unija postaje unutarnje pitanje - barem nakon 1. srpnja 2013. godine.

Vanjske poslove u najširem smislu vodit ce HNS-ova Vesna Pusic, sa HNS bi mogao po svemu sudeci dobiti i resor poljoprivrede, koji ce cini se voditi Osjecanin Ivan Vrdoljak, blizak vrhu svoje stranke.

Kako je od ranije poznato, unutarnje poslove vodit ce Ranko Ostojic, zdravstvo Rajko Ostojic, a pravosude vjerojatno Josip Leko. Njegovo se ime spominjalo kao kandidata za šefa Sabora, no cini se da mu Milanovic želi namijeniti pravosude, te bi Boris Šprem mogao biti novi "barba Luka", odnosno novi predsjednik parlamenta.

Naravno, IDS-ovce ce u vladi predstavljati Veljko Ostojic u resoru turizma, a HSU nece imati covjeka u vladi - Silvano Hrelja bit ce vjerojatno potpredsjednik Sabora (moguce kao i Damir Kajin, IDS).

SDP-ov Ante Kontromanovic držat ce resor branitelja, dok se ocekuje da bi "Josipovicev covjek" Mirando Mrsic vjerojatno držao obranu. Po svemu sudeci, ministarstvo uprave mogao bi voditi SDP-ov "matematicki guru" Arsen Bauk. Još jedan mladi lav SDP-a, Gordan Maras, navodno bi mogao voditi ovi resor - poduzetništvo.

Ukoliko HNS prepusti resor kulture SDP-u, buduci da vjerojatno ulazi njihov Vrdoljak, tada ce se vjerojato tražiti neko ime van same stranke. Resor znanosti još je, po svemu sudeci, otvoren - navodo vanjski Neven Budak nije u igri više, kao i rijecki rektor Pero Lucin, a spominjala su se imena Rijecana Željka Jovanovica ili Romane Jerkovic, no s obzirom na uspjeh Kukuriku liste u 8. jedinici - svi s liste ce morati u Sabor, te za ostale Rijecane nema puno šanse da produ u izvršnu vlast. Stoga je Jovanovicu namijenjeno mjesto potpredsjednika Sabora, kako se zasad cini.

- Sve o cemu se dosad pisalo, uglavnom je više-manje tocno, nece biti previše iznenadenja, jer naši kadrovi su javnosti dobro poznati. Dakle, malo ce se koja obrva podignuti kad se objavi sastav vlade - kaže naš sugovornik u vrhu SDP-a. (T. TOMICIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter