Kadi su ta vrata, Korado?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mi smo dekadentna civilizacija, ne bismo radili, trošili bismo na zabavu i sve više izbjegavamo imati djecu, misao je koju je nekoliko puta poznati istarski astronom i sveznalac Korado Korlevic provukao kroz svoje dvosatno izlaganje u oštariji Poli Ferlina u Savicenti.

Šikuti machine su zimski ciklus Grill peace uniteda odlucili zakljuciti upravo na proljetni ekvinocij s temom o buducnosti civilizacije, a moderator Mario Bencic boljeg sugovornika od Korada Korlevica doista nije mogao poželjeti.

Bencic se dobro nosio s detaljnim obrazloženjima onoga što nas ceka, iako je nekoliko puta uz duboki uzdah zatražio od Korada ljepši odgovor o buducnosti, vrata kroz koja bismo mogli s lakocom proviriti.

- Kadi su ta vrata, Korado? - zavapio je Mario pogledavajuci supatnicki prema publici. Ali znanstvenik k'o znanstvenik, držao se cinjenica i spoznaja temeljenih na logici, ne dajuci se smesti emocionalnim ispadima što moderatora, što publike.

- Nas nece uništiti meteori, asteroidi, ledeno doba, globalno zatopljenje, to su price za malu djecu, dokrajcit ce nas komplicirani sustavi, rekao je Korlevic. Komplicirani sustavi su zapravo rezultat industrijske revolucije, koja je na neki nacin pocetak kraja naše civilizacije.

Za slikovitije pojašnjenje tih zakljucaka koristio je tezu koju je fizicar Roberto Vaka iznio još sedamdesetih godina prošlog stoljeca, a na koju se posprdno gledalo da bi se danas potvrdilo da je bio u pravu.

- Slikovito receno, naša je civilizacija kamion koji se penje uzbrdo, a uspon je sve veci. U trenutku kada papucica gasa pod maksimalnim pritiskom dotakne dno i ne može dalje, civilizaciji-kamionu potrebno je nešto što ce njen motor ojacati barem na neko vrijeme i sprijeciti pad unatrag.

Takav je jedan pojacivac bio i mobitel, pojavio se u trenutku kada bez njega više nismo mogli, medutim, danas je i on prevladan.

Danas ce jedan od takvih trenutaka, potrebnih da civilizacija-kamion izgura iducu metražu uspona, kaže Korado, biti onda kada svaka obitelj bude samostalno mogla proizvesti kolicinu elektricne energije koja joj je potrebna. Medutim, u današnje vrijeme naša se djeca s gubitkom energije ne bi mogla nositi, ne bi se znala snaci, nastavio je.

Dotaknuo se i vjecno intrigantnih razlika izmedu muškaraca i žena te objasnio da su žene u potpunosti izgurale muškarce sa životne scene jer oni, za razliku od žena, ne razumiju komplicirane sustave.

Sreca da je spiritus movens Šikuti machinea Darko Pekica nekoliko puta prekidao naviještanja astronoma pozivom na kokošji šugo jer je pitanje bi li se prepuna oštarija Poli Ferlina na koncu mogla nositi s tolikom kolicinom prica o buducnosti iz vrela znanja Korada Korlevica.

Ne zaboravimo spomenuti da je vizionarskoj atmosferi pridonio likovni rad bijelo-crnoga nekolorita akademskog slikara Fulvija Juricica. A u svoj sili futuristickih predvidanja kantaduri Milan i Marija Kranjcic iz Žminja prizemljili su nas svojim kantom i podsjetili da se i u prošlost vrijedi zagledati, štoviše, dobro ju osluhnuti.


Podijeli: Facebook Twiter