Kada zajednicki poljoprivredni redar?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon Vodnjana i Ližnjana i opcina Marcana donijela je nove agrotehnicke mjere kojima se Marcancima, ali ostalim vlasnicima poljoprivrednih rudina na tom podrucju, nalaže kako održavati njivu. Zanimljivo je da u odluci, koja je prihvacena na posljednjoj sjednici vijeca, stoji da je osoba koja ce biti zadužena da nadzire jesu li mještani dobri gospodari - poljoprivredni redar.

Opcina, naime, nema takvog zaposlenika pa ce do njegova imenovanja te poslove neposredno izvršavati procelnik jedinstvenog upravnog odjela. No, kako smo saznali od nacelnika Marijana Kostešica, novih zapošljavanja, barem na radno mjesto poljoprivrednog redara, zasad ipak nece biti.

- To je problem. Moguce ga je riješiti da poljoprivredni redar bude zajednicki redar za, primjerice, sve opcine iz tzv. pulskog prstena. Onda bi ta osoba mogla obavljati poslove za više opcina. A teško je pronaci i nekog tko ima struku najmanje poljoprivrednog tehnicara, i to s iskustvom, kazao je Kostešic.

Zaštita od erozije, sprjecavanje zakorovljenosti, zabrana uzgoja pojedinih vrsta biljaka na odredenom podrucju, suzbijanje biljnih bolesti i štetocina, održavanje poljskih putova, pa i živica i meda, samo su neke od mjera kojih se striktno valja pridržavati. Budu li fizicke osobe prekršile neku stavku agrotehnickih mjera, mogu biti kažnjene u rasponu od 300 do 1.000 kuna, pravne osobe od 1.500 do 5.000, a obrtnici i oni koji obavljaju samostalnu djelatnost od 1.000 do 3.000 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter