Kada radimo pjesmu 100% stojimo iza sadržaja

Dubioza Kolektiv (A.KAMASI)
Dubioza Kolektiv (A.KAMASI)

Dubioza kolektiv održat će veliki samostalni koncert u pulskoj Areni u petak, a kao specijalni gosti nastupit će beogradski S.A.R.S. Dva regionalno najjača imena nastupit će prvi put u ovom prostoru i označit će jedan od najvažnijih glazbenih događaja ljetne sezone u Hrvatskoj, a sve će se odigrati u, po mnogima, najljepšem otvorenom koncertnom prostoru u ovom djelu Europe gdje Dubioza i S.A.R.S. donose gotovo četiri sata programa.

Nastup u pulskoj Areni je jedno od rijetkih koncertnih pojavljivanja Dubioze Kolektiva u Hrvatskoj ove godine, pa je vijest o najavljenoj svirci odjeknula po cijeloj zemlji. Britki i angažirani tekstovi zapakirani u glazbenu mješavinu hip hopa, reggaea, duba i rock zvuka, kombinacija su koja je Dubiozi priskrbila domaće, ali i međunarodne fanove, a nerijetko ih se smatra glasom Bosne i cijelog Balkana. Stoga ne čude nastupi na najvećim europskim festivalima kao što su Roskilde, Sziget, Eurosonic, Paleo, EXIT, ali i rasprodani koncerti u beogradskoj areni, zagrebačkom Domu sportova te najvećim dvoranama od Vardara do Triglava.

Nakon apsolutnog uspjeha albuma "Apsurdistan" ovaj bosanskohercegovački bend nastavlja s albumom "Happy Machine" objavljenim prošle godine, a s gotovo dva i pol milijuna pogleda na YouTube kanalu, posebno se izdvojila pjesma "No Escape (from Balkan)". Koncert u pulskoj Areni bit će još jedna prilika za proći kroz nisku hitova koje su im zacementirale poziciju jednog od najatraktivnijih bendova današnjice, a na popisu su svakako "Firma Ilegal", "Blam", "Oni dolaze", "Recesija", "Kokuz", "Domaćica", "Tranzicija" ili pak "Volio BiH". Uoči pulskog koncerta razgovarali smo s dečkima iz benda o politici, humoru, obožavateljima i ritualima.

- Dakle, Valter se nije vratio, kao u vašoj pjesmi, samo je papa Franjo došao u Sarajevo i poslao neke prilično pomirljive poruke. Kako vi gledate na to?

- Dobar je Njofra. Problem pomirljivih poruka izrečenih u Sarajevu je što su pale na gluhe i nepomirljive uši lokanih političara

koji su se čudom čudili kako je moguće da se oni voze u Audijima A8, a papa u "tamo nekom običnom autu". Čim su polili vodu za Franjom, nastavili su po starom...

- Da možete, koga biste u BiH doveli od svjetskih političara da bude premijer ili predsjednik?

- To pitanje otvara realnu mogućnost da se, i u politici, i među političarima, napravi sistem prijelaznog roka kao u nogometu, pa da vlade za ogromne svote novca otkupljuju političare jedne od drugih. Vidi se mogućnost da trenutno najbolji evropski centarfor Yanis Varoufakis pojača redove njemačkog bundes prvaka na čelu sa kapetanicom ekipe Angelom Merkel. Zvijezde u našem regionu su definitivno Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović. Obojica znaju "podvaliti loptu" i jednim "lažnjakom" mogu riješiti utakmicu. 

- Humor je vrlo važan element vaših pjesama, ali nastaje li on spontano ili se ponekad morate siliti da složite nešto što će zvučati smiješno?

- Nikada nisam čuo da je neka provala ili vic nastao tako što je autor sjedio za tastaturom i uz nadnaravno naprezanje moždanih stanica napisao dobru zajebanciju. Provala dođe uvijek iz internog zajebavanja u raji, a izvjestan napor se mora učiniti da bi se od toga napravili pjesma ili tekst. Čak i Borisu Dežuloviću viceve iz kavane u 2 ujutro ispriča Kožo. Ko viceve ispriča Koži i dalje nije utvrđeno.

- Napišete li i snimite ponekad nešto iza čega zapravo ne stojite sto posto, nego ste dodali u pjesmu jer vam je tako došlo, bez razmišljanja ili je pak dobro sjelo da se rimuje?

- Mislim da samo pravi profesionalni "pisatelji" pjesama,

koji pišu po narudžbi, mogu kalkulirati s njenim sadržajem. Mi u trenutku kada radimo pjesmu stojimo iza njenog sadržaja sto posto. Naravno, ne ispadnu sve pjesme dobre. S vremenom se vidi koje su dobre, a koje baš i nisu.(Mladen RADIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter