Kada mašta spašava od surove zbilje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kazališna družina Pinklec iz Cakovca, u koprodukciji s Djecjom i lutkarskom scenom HNK-a Varaždin, izvela je u srijedu u pulskom INK-u u tri termina predstavu "Djecak Ivek i pas Cvilek" u. Nastala je po motivima romana za djecu "Pas Cvilek, djecak Ivek i dudaš Martin" ?ure Vilovica (1889.-1958.), u režiji Anice Tomic i uz dramaturgiju Jelene Kovacic, a uloge su ostvarili vrlo dobri Marija Kolb, Jelena Dokleja, Mario Jakšic, Igor Baksa i Bruno Kontrec.

Romani Vilovica, danas gotovo pa zaboravljenog pisca, bili su vrlo citani u razdoblju izmedu dva svjetska rata. On se u svojim djelima bavio razlikama izmedu hrvatskog sjevera i juga te je analizirao probleme provincije. Roman "Pas Cvilek, djecak Ivek i dudaš Martin" napisao je 1934. godine.

Predstava nastala po motivima ovoga romana progovara o uvijek aktualnom problemu napuštene i ostavljene djece. Djeca koja odrastaju bez roditeljske ljubavi sretne trenutke pronalaze u medusobnom pricanju prica.

Prema kazališnoj prici, jednom davno živjeli su pas Cvilek i djecak Ivek. Pas Cvilek nije imao gospodara, a djecak Ivek nije imao roditelje. Njihovu pricu prepricavaju Marija, Jelena, Bruno, Igor i Mario koji jednako kao i zamišljeni Ivek žive bez onoga za cim najviše ceznu - roditeljske ljubavi. Svaku vecer prije spavanja jedni druge uspavljuju pricama. U oskudnom sobicku doma za napuštenu djecu, njihova zaigranost prkosi njihovoj usamljenosti, a njihova bujna mašta mijenja i (ra)stvara zamišljene živote Iveka i Cvileka.

U biti, pricajuci o Iveku i Cvileku i njihovoj potrazi za sretnim završetkom, djecaci i djevojcice zapravo pricaju o sebi samima, pokušavajuci izmaštati sretne završetke vlastitih prica. U njihovim je pricama stalno prisutan optimizam, nada da ce sve kad-tad doci na svoje te da je vrlo važno medusobno razumijevanje i tolerancija, pomoc i shvacanje. Da nikada nismo sami, koliko god se to cinilo teškim i nemogucim.

Ova je predstava dobila brojne nagrade, onu za najbolju režiju na "Malom Marulicu" u Splitu 2010., nagradu na susretu kazališta za djecu i mlade HC Assitej 2010., za glumacko ostvarenje - mušku i žensku ulogu te najbolju režiju i najbolju predstavu u cjelini. Nadalje, dobila je i Nagradu hrvatskog glumišta 2010. u kategoriji Najbolja lutkarska predstava ili predstava za djecu i mladež.


Podijeli: Facebook Twiter