Kada je požar u pitanju vatrogasci ne poznaju granice

Sastanak u Obrtničkoj komori Istarske županije (N. LAZAREVIĆ)
Sastanak u Obrtničkoj komori Istarske županije (N. LAZAREVIĆ)

Na tradicionalnom predblagdanskom susretu javnih vatrogasnih postrojbi Buzeta i Umaga te Gasilske brigade Koper (Vatrogasne brigade Kopar) održanom u Buzetu, bivšem direktoru Gasilske brigade Koper Viliju Bržanu uručene su zahvalnice Javne vatrogasne postrojbe Buzet i Grada Buzeta za dugogodišnji doprinos u razvoju pogranične vatrogasne suradnje.

Vatrogasna suradnja na pograničnom području duga je petnaestak godina, a upravo je na inicijativu nedavno umirovljenog koparskog vatrogasnog zapovjednika, formalizirana 2011. godine potpisivanjem Sporazuma o pograničnoj suradnji kod gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine. Uz predstavnike gradova Buzeta, Kopra i Umaga, te Općine Lanišće, susretu su prisustvovali i predstavnici županijske Vatrogasne zajednice te vatrogasci iz Pazina i Opatije.

Prijateljstvo i suradnja među susjedima

- Prijateljstvo i suradnja među susjedima značajni su posebno među interventnim službama kao što su vatrogasci jer prilikom intervencija zajednički mogu puno brže i efikasnije reagirati, poručio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić uz ocjenu da je vatrogastvo istarskog područja na izrazito visokom nivou. Vilij Bržan zahvalio se na priznanju i izrazio želju da se vatrogasna suradnja nastavi.

- Vatrogasci nikada nisu osjetili granicu kao prepreku i tako treba nastaviti pa možda i prevladati neke političke poglede koji su za mene nekorektni, istaknuo je Bržan. Sporazumom se reguliraju uvjeti suradnje na pograničnom području Hrvatske i Slovenije, posebice kod vatrogasnih intervencija, od požara otvorenog prostora i objekata, tehničkih nesreća u prometu, do prirodnih nesreća, akcidenta opasnih tvari i potraga za nestalim ili unesrećenim osobama, a u pomoć se priskače bez ikakve nadoknade troškova.

Da vatrogasci u gašenju požara ne poznaju granice, potvrdio je i zapovjednik JVP Buzet Damir Fabijančić.

Gasili desetak požara uz samu granicu

- Od 2011. godine otkako smo potpisali sporazum, zajednički smo gasili desetak požara uz samu državnu granicu, kod Sluma, Rakitovca, Jelovica, Vodica i na planinskom masivu Žbevnica, pri čemu su rame uz rame sudjelovali vatrogasci JVP Buzet, DVD Buzet, Gasilske brigade Koper, prostovoljna gasilska društva Rakitovec, Osp i Materija, podsjetio je Fabijančić. Naglasio je važnost produbljivanja pogranične, odnosno međudržavne pa tako i suradnje među vatrogascima susjednih istarskih gradova gdje si u pomoć redovno priskaču vatrogasci Buzeta i Umaga.

- Vatrogasce ne dijele niti državne, niti gradske niti općinske granice jer zajedno smo djelotvorniji, poručio je Fabijančić. Denis Glavina, zapovjednik koparskih vatrogasaca naglasio je da koparski i buzetski vatrogasci pokrivaju veliko područje uz granicu te da je dobro da u svakom trenutku mogu računati jedni na druge, a zadovoljstvo međusobnom suradnjom izrazio je i zapovjednik JVP Umaga Bojan Štokovac. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter