Kada će se sanirati cesta za Brest?

Brest pod Učkom
Brest pod Učkom

Kada će se sanirati cesta za Brest pod Učkom, pitala je vijećnica Đurđa Pokorni načelnika općine Lupoglav Franka Baxu. Radi se o otprilike 500 metra ceste prije ulaza u selo, pojasnio je Baxa, dodajući kako je o tomu izvijestio Županijsku upravu za ceste, od koje očekuje odgovor. Budući da ova oštećenja znatno otežavaju promet, rekao je kako će zatražiti žurni sastanak u Županijskoj upravi za ceste.

Proračun 3,9 milijuna

Lupoglavsko vijeće jednoglasno je usvojilo izvješće o izvršenju općinskog proračuna za 2016. ostvarenog u visini od 3,9 milijuna kuna. Od tog novca 1,4 milijuna kuna odnosi se na rashode za dugotrajnu imovinu i to uglavnom za komunalnu infrastrukturu, a najviše za gradnju kanalizacije u Lupoglavu. Vijeće je prihvatilo Program ukupnog razvoja općine Lupoglav kojim su utvrđene lokalne potrebe i potrebe povezivanja s regionalnim i državnim prioritetima, te Europskom strategijom za pametan, održiv i uključiv rast.

Program ukupnog razvoja općine Lupoglav pruža temelj za strateško planiranje i izradu razvojnih programa svih partnera u kojima su zastupljene interesne skupine, pojasnio je načelnik.

Uvjet za potpore

Dodaje kako se ovime stvaraju uvjeti za osiguranje potpora u svim društvenim i gospodarskim područjima u cilju povećanja i optimalnog korištenja njihovog razvojnog potencijala. Poput razvoja sustava energetske učinkovitosti i održivo gospodarenje prirodnim resursima i zaštitu okoliša. Program ukupnog razvoja općine Lupoglav je zapravo podloga za pripremu i apliciranje projekata prema europskim i drugim fondovima. Posebno je važan za razvoj koordinirane, sustavne i strateški usmjerene suradnje na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini s partnerima iz drugih jedinica lokalne i područne, regionalne, samouprave u Hrvatskoj i inozemstvu.

Lani manje krađa

Vijećnici su primili na znanje informaciju o stanju sigurnosti za 2016. godinu prema kojem je lani na Lupoglavštini zabilježeno 11 kaznenih djela, od toga osam po nepoznatom počinitelju, ali su tri počinitelja naknadno otkrivena, a sva se djela, osim jednog oštećenja tuđe stvari, odnose na krađe. Godinu ranije, dakle 2015., na Lupoglavštini je bilo zabilježeno 16 kaznenih djela. Lani na Lupoglavštini nije bilo remećenja javnog reda i mira, ali je zabilježeno 17 prekršaja, od toga najviše, čak 10 prekršaja Zakona o radnom vremenu mobilnih radnika. U istom je razdoblju na tom području zabilježeno sedam prometnih nezgoda, srećom bez najtežih posljedica. Tijekom 2016. na području općine Lupoglav bila su tri požar koja su prouzročila ukupnu štetu od oko 15 tisuća kuna. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter