Kada buka postane glazba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stolice, kartonske kutije, galonske boce vode, tacne, limenke, granje, ali i usput pronadene kante za smece, poštanski sanducici i ograde... sve to može postati glazbeni instrument, što je pokazalo dvadesetak polaznika radionice "Estetika potlacenih: zvuk i ritam - eksperiment" koja je održana u sklopu Pulskog foruma 16. Medunarodnog kazališnog festivala mladih.

Vrlo bucnom glazbenom povorkom, tijekom koje se u ritmu izvikivalo "Pula!", od Slavoluka Sergijevaca preko Portarate, Flanaticke ulice pa sve do Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, polaznici radionice uveli su sudionike festivala, publiku, ali i prolaznike u pretposljednju vecer MKFM-a. Na svojim su improviziranim instrumentima, koje su izradili tijekom cetiri dana koliko je trajala radionica, u foajeu INK-a priredili i koncert dobrodošlice te kratki performans.

Cilj ove radionice, koju su vodili Bárbara Santos i Till Baumann, bilo je fokusiranje na zvuk i ritam, kojima se, kako smatraju voditelji radionice, u kazalištu potlacenih ne pridaje ista važnost kao slici i rijeci.



A da rijec ne mora biti primarna u forum kazalištu pokazali su i sudionici radionice "Primjeri kazališnog dijaloga za mlade - uvod u forum kazalište" koji su preksinoc održali prezentaciju svog rada. Produkt njihova dvodnevnog rada bila je kratka scena u kojoj se izvodaci gotovo i ne koriste rijecima, ali ipak prenose poruku koju mogu svi razumjeti.

Univerzalnost kazališnog jezika još su jednom potvrdili gosti iz portugalske skupine Teatro Legislativo koji su na Maloj sceni izveli predstavu "Studenti ili klijenti" kojom tematiziraju vrlo aktualno pitanje financiranja studiranja. Naime, u Europi je sve više studenata koji ne mogu platiti visokoškolsko obrazovanje, a kao jedna od mogucnosti nude im se studentski krediti.



Kao jedno od rješenja istaknuto je i korištenje kazališta potlacenih u aktivistickim kampanjama, što su clanovi ove skupine odlicno iskoristili lani kada su u portugalskom parlamentu pred zastupnicima izveli predstavu koja je kasnije, uz još 600 sugestija studenata, pretvorena u prijedlog zakona.

Program Pulskog foruma 16. MKFM-a završio je izvedbom predstave "Škola za sve" skupine CARE iz Srbije koji su kroz nekoliko kratkih prica progovorili o diskriminaciji kojom se svakodnevno susrecu romska djeca u školi, ali i unutar romske zajednice.

Ovogodišnji je MKFM ponudio šest predstava i isto toliko radionica na kojima je sudjelovalo stotinjak mladih polaznika iz Hrvatske, Srbije, Finske, Meksika, Porta Rica, Kanade, Njemacke i drugih zemalja. Na radionicama su istraživali epsko-dijalekticku estetiku, upoznavali se s tehnikama tzv. kazališta papira te osnovama forum kazališta. Ono što je obilježilo ovogodišnji MKFM jest brojna mladenacka publika koja je vjerno svaku vecer pohodila predstave na Maloj sceni INK-a. (Roberto LICUL, snimio Saša MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter