Kada bubnjari uce od najboljih na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Grožnjanu traje treci Susret bubnjara Istoka i Zapada u Hrvatskoj: ljetni seminar udaraljkaša u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži. Dok Horacio "El Negro" Hernandez namješta bubnjeve a polaznici zauzimaju mjesta u kutu sjedi nitko drugi doli Bill Bruford, jedan od najboljih rock bubnjara u povijesti koji je slavu stekao kao clan grupa Yes, King Crimson, Genesis i drugih.

Bruford i Hernandez tek su dio jake ekipe bubnjara koju je u Grožnjan doveo Puljanin Petar Curic, ravnatelj i koordinator seminara, inace takoder školovani bubnjar koji je svoje znanje usavršavao na raznim školama i institucijama u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugdje. "Ovo je najveca koncentracija vrhunskih bubnjara i udaraljkaša na ovim prostorima, nikada ih nije bilo ovoliko", zadovoljno komentira Curic i njegovoj je konstataciji teško proturjeciti. Samo ove godine na susretu su prisutni još i Simon Phillips, bubnjar grupe Toto koji je izmedu ostalog suradivao s The Who i Mickom Jaggerom, zatim Pete Lockett, covjek koji je bubnjao s Björk, Peterom Gabrielom ili svirao udaraljke na zadnjih pet filmova o Jamesu Bondu, ali i na drugim holivudskim spektaklima. Prošlih godina predavaci su takoder bila jaka imena kao što su Jojo Mayer, Gary Chaffee, Marco Minnemann, John Riley, Kim Plainfield, Boris Dinev i drugi.

Zapocelo je 2007. kada je došlo 30 polaznika, prošle godine došlo ih je 40, a ove su godine baš zbog toga što je najjaca postava predavaca, morali su podignuti cijenu te je zbog toga i recesije broj polaznika pao na 35. Polaznici seminara ove godine su iz Hrvatske, Slovenije, Njemacke i Srbije, a da bi se došlo na seminar ne mora se niti imati neko veliko predznanje jer je seminar otvoren za pocetnike kao i za iskusne bubnjare, neovisno o godinama.

- Želja mi je da ovo postane vodeci seminar u kontinentalnoj Europi. Imam koncepciju seminara do njegove punoljetnosti, do 18. izdanja, ambiciozan je Curic te nam za peti seminar, 2011. godine, najavljuje dolazak Ringa Starra - bivšeg bubnjara legendarnih Beatlesa. Za iducu godinu pak spremaju prvi CD projekt koji ce producirati John Gallen, takoder njihov ovogodišnji gost, ugledni producent poznat po radu s Queen, Uriah Heep i drugima.

Seminar je okupio i neke vec iskusne bubnjare. Miroslav Lehpamer svira s Ivanom Kindl, sestrama Husar, Ventilator Brass Bandom i drugima, ovdje dolazi od prve godine, a kao i ostale naše sugovornike, privukla su ga imena koja ovdje dolaze. Damir Šomen bubnjeve svira vec 25 godina. Svirao je s Thompsonom, Gibonnijem, Novim fosilima i kao što kaže, ne zna s kim nije svirao, ali najviše se ponosi na projekt Trio Livada s kojim je trenutno na maloj turneji po jazz festivalima. Jan Ivelic predstavio nam se kao "bubnjar u srcu", svirao je s Oliverom Dragojevicem, The Beat Fleet, Dinom Dvornikom a trenutno svira u fusion grupi Waveform. No, nisu samo decki ti koji vole svirati bubnjeve. Cure jesu u manjini na seminaru ali ima ih, što nam potvrduje i Lena Crnkovic iz Rijeke koja je ovdje svake godine.

 


Podijeli: Facebook Twiter