Kada bi inspekcije izbacile prekupce, tržnice bi ostale prazne

Sam bog zna što je domaće a što uvozno i na gradskim tržnicama (Dejan ŠTIFANIĆ)
Sam bog zna što je domaće a što uvozno i na gradskim tržnicama (Dejan ŠTIFANIĆ)

Smrt dječaka zaraženog salmonelom pokrenula je lavinu inspekcijskih kontrola i zapljena po velikim tržnim centrima i skladištima te opet aktualizirala temu uvozne hrane i njezine kontrole. Ponovno smo "otkrili" zamke tržišta koje se "samoregulira", osvijestili činjenicu da hrana iz EU-zemalja ne podliježe jednakim provjerama kao domaća, a da smo rasturanjem Državnog inspektorata "zagubili" inspektore po raznim ministarstvima, u šumi zakona i nadležnosti. Nakon vijesti o poriluku zatrovanom pesticidima, koji je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz okolice Zagreba prodavalo na tržnici, poljuljano je povjerenje i u tržnice i OPG-ove.

Preprodaja (i) pred zgradom Županije

OPG-ovi, za razliku od obrta i poduzeća, oslobođeni su vođenja poslovnih knjiga i izdavanja računa za prodaju na tržnicama, ali samo proizvoda koje su sami uzgojili. Te olakšice, međutim, sve se više koriste za šverc odnosno preprodaju tuđe robe. Kako inače protumačiti rapidan rast broja OPG-ova u zemlji ugasle poljoprivrede, zapuštenih oranica i pašnjaka. Prema Upisniku poljoprivrednih gospodarstava, u Istarskoj županiji registrirano je 6.060 OPG-ova, u Hrvatskoj 166.814. Poznati istarski eko-poljoprivrednik Nenad Kuftić, predsjednik Saveza udruga ekoloških proizvođača Hrvatske, nedavno je na sastanku s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem govorio o problemu sumnjive prodaje na tržnicama, istaknuvši da i tu prevladava uvozno voće i povrće, koje se (pre)prodaje i na štandovima OPG-ova. Naveo je primjer mandarina i limuna na štandu OPG-a koji nema ni stabla agruma na svojoj zemlji, pa čak i banana, naravno bez fiskalne blagajne.

- Godinama se sustavno zanemaruje pravi problem. Kada sam došao na pulsku tržnicu 2000. godine kao proizvođač, nisam imao mjesta, više-manje sve su okupirali prekupci. Velik se novac tu vrti, puno je i korupcije, zelena mafija problem je koji nitko svih tih godina ne rješava. A jednostavno je: oni koji prodaju sve te dane na tržnici, od ponedjeljka do subote pa čak i nedjeljom, kada stignu proizvoditi? Svakog jutra, oko 5-6 sati, na parkiralištu ispred zgrade Županije dolaze kombiji i prodaju robu prekupcima s tržnice. To je općepoznato, ne krivim ni te ljude, imali su obrt ali su propali i prenijeli sve na OPG. Prije su bili trgovci, sada su "proizvođači". Svima to paše, gradu, tržnici, ubiru novac od štandova. Kada bi inspekcije radile svoj posao i izbacile prekupce, tržnica bi ostala prazna, kaže Kuftić. (D. PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter