Kad vlasnici nemaju milosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I dok se danas oko podneva vanjska temperatura opasno približila brojci 40 na termometru, u našu je redakciju nazvala čitateljica (podaci poznati redakciji) koja nas je pozvala da dođemo usred polja, nekadašnjih vrtova iznad lučice Delfin. Povod je bio pas zatvoren u improviziranom boksu koji je doslovno skapavao na vrućini uslijed visoke trave, bez hlada.

I doista, odmah ispod nekadašnjeg Borghesea, tek na korak od obližnje autobusne stanice nasred puta, zatvorenog unutar mreže, zatičemo psa. Izgleda mlad i vidno iscrpljen. Na naše pozive uopće ne reagira već teško i intenzivno dahće. A kako i ne bi. Iznad glave vlasnici su mu rastegnuli mrežu očito misleći da će mu dati hlada, ali bili su itekako u krivu. Mreža niti mu pruža hlad, niti dozvoljava kakvo-takvo strujanje zraka što samo stvara efekt staklenika, a njega ispod doslovno ruši s nogu.

Doduše, ima vodu i nije mršav, što znači da netko o njemu ipak vodi računa. Ali nedovoljno. Ili barem nije svog "ljubimca" obišao u podne, kao mi, pa da se uvjeri da je naša sugovornica opravdano uključila crveni alarm za spas ove životinje. Prijavu smo stoga uputili na adresu komunalnih redara, koji imaju mogućnosti intervenirati na temelju gradske Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, ali i policiji koja može utvrditi tko je vlasnik i stoga ga teretiti za mučenje životinja, što je i kazneno djelo. Hoće li i što uspjeti učiniti, možda ćemo povratno i saznati, ali se svakako nadamo da hoće što prije na dobrobit ove životinje koja nije zaslužila ovakav tretman! (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter