Kad Veli Jože postane opaki strip junak

Vrijedan dio o gradnji svemirske rakete, gravitaciji, zračnom otporu...
Vrijedan dio o gradnji svemirske rakete, gravitaciji, zračnom otporu...

Kreativni tandem, braća Vjeran i Vibor Juhas, dobro su znani u pulskim kreativnim krugovima, a u utorak je u pulskoj strip čitaonici "Mrkli mrak" i galeriji HUiU predstavljen njihov strip album "Mr. Joe". Objavljen u izdanju "Big Joe Studios" i "Mrklog Mraka", za tekst je u stripu zadužen Vjeran Juhas, a za crtež Vibor Juhas.

Autentičnost i autohtonost

- Godina 1890. Heinrich Schliemann je njemački pionir arheologije. Njemačka posjeduje kolonije u Africi. Rađaju se Groucho Marx, Agatha Christie i H. P. Lovecraft… vjerojatno i još neki ljudi… Te su činjenice istinite. No, ono što se događa u ovoj priči je povijest koju malo tko zna, stoji na koricama svježe štampanog i ukoričenog strip albuma "Mr. Joe". Pulski strip tandem Juhas iza ove priče, koja komotno može crtežom i sadržajem stati uz bok etabliranim velikanima stripa, donose pak projekt puno šireg dosega. Naime, cilj ovoga projekta je lik Velog Jože, djelo Vladimira Nazora, a i ostale hrvatske legende i mitove popularizirati, revitalizirati i približiti mladim naraštajima.

Tako snažni, karizmatični Veli Jože, ovdje pod imenom Mr. Joe, postaje moderni superheroj, koji u izvedbi braće Juhas bez problema parira primjerice Marvelovim superjunacima. Jer, osim samog lika Velog Jože, braća Juhas su u ovom djelu, gdje glavnu ulogu igra legendarni istarski div, za inspiraciju koristili i druge hrvatske priče i legende, čime je "Mr. Joe" dobio na autentičnosti i autohtonosti. Istovremeno je smještanjem radnje u moderno okruženje "Mr. Joe" zanimljiva priča ispunjena elementima znanstvene fantastike, fikcije i dozom humora.

Individualizirane posvete

Na samom predstavljanju, autori su posjetiteljima u njihove primjerke strip albuma crtali individualizirane duhovite posvete.

Uz već spomenutu ekipu, na ovom izdanju su još radili urednica Vanja Marković, nakladnik je Mrkli Mrak te je tiskan u 300 primjeraka u tiskari "Zrinski d. d." u Čakovcu. Svi zainteresirani mogu strip nabaviti u pulskoj strip čitaonici Mrkli Mrak / galeriji HuiU u Zagrebačkoj ulici u Puli, ili pak preko facebook stranice Mrklog mraka ili samih autora. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter