Kad već plaćam, ići ću u vrtić po ručak

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

U redakciju nas je nazvala mama čije dijete pohađa jedan od dječjih gradskih vrtića. Kako veli, dijete joj, zbog bolesti, vrtić nije pohađalo puna dva mjeseca, ali je svejedno za to vrijeme morala platiti punu cijenu od 650 kuna mjesečno.

"Sjećam se da se nekada, za dane kada dijete nije bilo u vrtiću, cijena boravka umanjivala barem za cijenu ručka", veli nam ova mama uz riječi da joj je apsurdno da je cijena baš identična te da joj je sada žao što sve te dane nije odlazila u vrtić po ručak za dijete, budući da ga je, kako ispada, ionako plaćala.

Socijalne olakšice

Kakva je procedura i zašto se plaća puna cijena i kada dijete nije u vrtiću pa su shodno tome troškovi manji, barem što se prehrane tiče, upitali smo ravnateljicu Dječjih vrtića Pula Marizu Kovačević. Kako ona veli, odlukom o iznosima sufinanciranja programa predškolskog odgoja Grada Pule utvrđen je iznos kojim Grad Pula sufinancira program predškolskog odgoja u ustanovama kojih je osnivač Grad i u ustanovama drugih osnivača.

- Člankom 4. definira se mjesečna subvencija roditelja - korisnika usluga u sufinanciranju programa predškolskog odgoja. Za redoviti cjelodnevni 10-satni program to iznosi 650 kuna, za redoviti poludnevni 6-satni program 325 kuna i za trosatni program 162,50 kuna. Istom odlukom utvrđeno je da mjesečna subvencija za vrijeme korištenja godišnjeg odmora u trajanju do 22 dana neprekidno u jednoj pedagoškoj godini iznosi 50 posto, a da ostale socijalne olakšice u plaćanju redovitog programa imaju roditelji djece s prebivalištem na području Grada Pule prema Odluci o socijalnoj skrbi Grada Pule, kaže Kovačević.

Ugovor obvezuje

Kako dalje pojašnjava, sve navedene odredbe sastavni su dio ugovora kojeg roditelj potpisuje s ustanovom što bi trebalo podrazumijevati da su roditelji svojim potpisom upoznati s financijskim obvezama navedenog programa i da ih kao takve prihvaćaju. (B. PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter