Kad u Istri kažeš skuta, uvijek misliš na ovcju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dobri kuhari zlata vrijede. A kada jedan zlatni pred ocima znatiželjnika i svjetlima reflektora izvede gurmanski show, ostaje tek da nam se zažare sva osjetila i cula. Što od mirisa i okusa, što od boja, kombinacija i kreacija. Upravo jedan nesvakidašnji kulinarski meni, za goste Rovinjskog festivala delicija, održanog prošlog tjedna u režiji Turisticke zajednice, priredio je kulinarski znalac Viljam Cvek.

Osim u pripremi i nacinima obrade hrane, posjetitelji su mogli uživati u, za nas obicne laike, gotovo obavještajnom razgovoru koji se vodio izmedu domacina Cveka i novinara/kuhara Renea Bakalovica. Kao prvo, doznali smo da kad u Istri kažeš skuta, uvijek misliš na onu ovcju. Dakle, dileme izmedu ovcje i kravlje, ako se baš ne naglasi ova potonja, nema. Drugi podatak koji je, po mom skromnom sudu, daleko više iznenadio sladokusce je razlika izmedu okusa muške i ženske buže, koju, objašnjava Cvek, svaki maslinar itekako dobro raspoznaje. Plod muške masline je agresivniji, pikantniji i jaci u okusu, dok je ženska buža nježnija, suptilnija, pa, ako baš hocete, i osjecajnija, rastumacio je Cvek zaprepaštenom Bakalovicu, navodeci da je pravilan odabir muško/ženske buže novi trend u gastronomiji Istre, koja još uvijek ima puno toga pokazati, a neka bi jela mogla i brendirati.

No, za festivalsko predstavljanje Viljam Cvek izabrao je file od brancina s prilogom od boba i articoka. Po njegovom je mišljenju, osim neupitne kvalitete, prednost ovog jela u brzoj pripremi i zdravoj hrani. File od brancina polegne se na gradele i podlogu od vinove loze ispod koje se kuha riblji temeljac, pa se ova itekako ukusna bijela riba priprema na pari, bez soli i papra ali uz nekoliko kapljica djevicanskog maslinovog ulja i s cvijetom kamilice. U meduvremenu, articoke nakon što su se ocistile od tvrdih listova i bodlji, kuhaju se u malo vode. Dodaju im se peršin, sol, papar, a srce ispunjava krušnim mrvicama te okus obogacuje s nekoliko kapi maslinovog ulja. Uz ovo glavno jelo, zlatni kuhar Cvek predlaže i jagode na podlozi od aceta balsamica. Crvenim se krasoticama dodaju domaca skuta, med od lavande i, dakako, nekoliko kapljica kvalitetnog maslinovog ulja "made in Istra".


Podijeli: Facebook Twiter