Kad su roditelji - nevidljivi...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Živim s dva oca u obitelji punoj ljubavi. Nažalost, samo neke zemlje u Europskoj uniji trenutno prepoznaju moju obitelj. To znači da se ne mogu slobodno kretati i putovati sa svojim roditeljima te da postoji rizik da država jednog od mojih očeva ne prepoznaje kao takvog.

Obje situacije stavljaju mene i tisuće druge djece koja žive u istospolnim obiteljima u nepotrebne bolne situacije, jer smo tretirani drugačije od djece koja žive u obiteljima s mamom i tatom.

Na primjer, kad sam krenula u školu samo je jedan od mojih očeva mogao potpisati dokumente za moje nastavnike. Oni to nisu prihvaćali od mog drugog oca. Isto tako, kad smo bili na odmoru slomila sam ruku, a u bolnici su liječnici razgovarali samo s jednim od mojih očeva i on je bio jedini koji me mogao posjetiti. Moj drugi otac morao je čekati vani, jer bolnica nije mogla prihvatiti da imam dva oca."

Priča je ovo jedne djevojčice, koja živi u obitelji s dvojicom tata.

Kao građani ili građanke Europske unije, svi bi trebali moći prelaziti granice između država bez diskriminacije, uključujući i djecu. Zbog pravne nedosljednosti u cijeloj Europskoj uniji, djeca mogu biti tretirana potpuno drugačije u različitim zemljama, i to samo zbog spola njihovih roditelja.

Dobre vijesti su da se mnogo toga može učiniti da bi se to promijenilo. Jedan od načina jest da se priključimo peticiji na web-stranicama Invisibleparents.eu, kojom se traži izjednačavanje prava roditelja u istospolnim obiteljima s onima koje imaju roditelji u heteroseksualnim obiteljima. (prevela N. V.)


Podijeli: Facebook Twiter