Kad su obrade poznatije od originala

U stvarnosti je Sinatra mrzio svoju najpoznatiju pjesmu
U stvarnosti je Sinatra mrzio svoju najpoznatiju pjesmu

U glazbenom svijetu postoje autorske skladbe i postoje obrade. Ali, postoje i obrade koje su bolje prolazile na top ljestvicama nego originali.

Siguran sam da će se, s bliženjem gostovanja Lauryn Hill u pulskoj Areni 3. rujna, u svakom članku spominjati njen uspjeh s grupom Fugees, koji su se proslavili obradom pjesme "Killing me softly". Naravno, vrlo je vjerojatno da će se spomenuti i ime Roberte Flack koja je 1973. otpjevala "original", a to će biti jedna općeprihvaćenih faktografskih grešaka. Pjesmu je 1971. pod punim nazivom "Killing me softly with his song" skladao Charles Fox, riječi je sročio Norman Gimbel a priliku da prva izvede pjesmu imala je Lori Lieberman. Ipak, Flack je ta koja je pjesmu proslavila.

Cher je, primjerice, tako sugestivno otpjevala "Walking in Memphis" da je njena izvedba iskorištena i u jednoj epizodi kultne serije "Dosjei X" . Original potpisuje Marc Cohn, ali je Cher bila ta koja je pjesmu proslavila izvan granica sjevernoameričkog kontinenta.

Joe Cocker je već tri puta gostovao u pulskoj Areni. Iako je poznat po obradama poput "With a little help from my friends" Beatlesa, Cocker je osamdesetih imao pregršt hitova i to autorskih skladbi. Ipak, kada se govori o legendarnom rockeru jedna od prvih asocijacija je "You can leave your hat on", a iza pjesme stoji još jedno kultno ime kantautorske scene - Randy Newman.

Na top listama našla se i skladba "Tainted love" koju je izvodio engleski synthpop duet Soft Cell. Dečki su tako uvjerljivo izveli pjesmu da je Soft Cell i danas poznat prije svega po njoj, a malo je poznato da je orginal sredinom '60-ih prva izvela soul pjevačica Gloria Jones.

I najveći hit legendarnog Franka Sinatre bio je obrada. I oni koji malo toga znaju o njemu sjetit će se svevremenske "My way".  Pjesmu je citirao čak i Mihail Gorbačov u šali čak upotrijebivši termin Sinatrina doktrina. Pa opet, ovaj evergrin započeo je svoj život kao francuska pjesma nazvana "Comme D'Habitude" ("Kao i obično") za čiji su nastanak zaslužni skladatelji Jacques Revaux i Gilles Thibault. Oni su je dali francuskoj pop zvijezdi Claudeu Francoisu koji ju je malo izmijenio i objavio 1967. (Mladen RADIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter