Kad si u kondiciji, vino nije problem

Parenzana Wine Run (M. MIJOŠEK)
Parenzana Wine Run (M. MIJOŠEK)

Prvi vinski maraton ikada održan u Istri, današnja manifestacija Parenzana Wine Run, bio je sudeći po dojmovima i reakcijama pun pogodak i za sudionike, i za vinare, i za sve koji su sudjelovali u ovom zahtjevnom i složenom pothvatu. Stvarno nije bilo lako složiti i sinkronizirati najprije ultramaratonce koji su, njih dvadesetak, startali iz Portoroža u sedam sati ujutro spremni pretrčati 68 kilometara; da bi dva sata kasnije prošli kroz Buje i sa sobom pokupili četrdesetak trkača na klasičnu maratonsku udaljenost od 42 kilometra; svi su oni zajedno zatim trebali proći kroz Grožnjan i odatle utrku nastaviti pojačani za još 150 trkača tzv. polumaratona odnosno staze dugačke 21 kilometar, ali dio tih trkača trči solo, dok dio trči štafetu odnosno njihova ekipa će do cilja proći dvije smjene; i sve to zajedno, zapravo četiri utrke u jednoj, trebalo je dočekati na cilju u Livadama, točno im izračunati rezultate i posložiti plasman, okrijepiti ih i nahraniti, i još k tome zabaviti sve one koji ih čekaju.

Izvrsno je sve to uspjelo ekipi koja je vinski maraton Parenzana realizirala kao dio međunarodnog projekta Parenzana Magic, s više uključenih partnera iz hrvatskog i slovenskog dijela Istre, i svi se slažu da je ovo tek prvi u nizu vinskih maratona koji će se u Istri događati i ubuduće, i da je ovim Parenzana Wine Runom začeta tradicija kakva odavno postoji u Francuskoj, Italiji i drugim zemljama.

Trčalo je sveukupno tristotinjak natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, SAD-a i Srbije. Maratonce je brižljivo odabrana staza vodila ne samo duž trase negdašnje vinske pruge Parenzana, nego i kroz niz vinskih podruma i konoba u ovom dijelu Istre. Vinarije Kabola, Kozlović, Prelac i Sinković bile su okrjepne stanice duž maratonske trase, a na drugim okrjepnim stanicama, primjerice u Kostanjici, Završju, Grožnjanu, Oprtlju, te na cilju u Livadama, također su se uz voće, vodu, sokove, čokoladu i druge energetske "bombice", nudila vina istarskih vinara, ali i gastronomske poslastice poput pripravaka od tartufa.

U utrci su sudjelovale i ekipe istarskih vinarija, vrlo često maštovito kostimirane, tako da je ovaj maraton s jedne strane bio popriličan izazov za prave sportaše maratonce, ali s druge strane zabavan rekreativni događaj za mnoge ljubitelje prirode i vina. Slučaj je htio da su na cilj u Livadama među prvima stigli pobjednici odnosno najbolji trkači u sve tri duljinske kategorije. Najprvi je kroz cilj prošao, i time u disciplini klasičnog maratona (sa startom iz Buja) pobijedio Damir Mesec iz Rijeke, koji nam je, čim je došao do daha, rekao:

"Nikad dosad nisam trčao maraton na ljepšoj stazi, trasa je izvrsna, puno je okrjepnih stanica što je jako dobro došlo jer je bilo prilično vruće pa se moglo osvježiti svakih nekoliko kilometara, bilo vinom, bilo vodom ili voćem, podrška trkačima je stvarno odlična, i organizacija je super".

Damiru Mesecu je ovo prvi vinski maraton na kojem je ikada sudjelovao, a čuo je dfa je takvo što u svijetu jako popularno i nada se da će se ta tradicija u Istri nastaviti. Na okrjepnim stanicama ipak nije kušao vino već to namjerava sada kad je utrka za njega gotova. Uzgred, spomenimo da je Mesec maratonsku stazu istrčao za 3 sata, 3 minute i 30 sekundi. Drugi je kroz cilj prošao Robi Radojković, Kaštelirac, koji je pobijedio u ultramaratonu od 68 kilometara sa startom iz Portoroža s vremenom od 5 sati, 10 minuta u 26 sekundi.

Primijetimo ovdje kako su neki iskusni istarski ultramaratonci upozorili kako bi se ultramaratonom trebale nazivati utrke dulje od 100 kilometara, dok je ovo između klasičnog maratona i sto kilometara zapravo - supermaraton. Radojković kaže da mu je najgori dio staze bio upravo onaj na Momjanštini, koji prolazi kroz nekoliko vinarija, i to je bila sreća u nesreći jer je okrjepom u tim vinarijama, kako kaže, "nakratko zaboravio na patnju".

Zadnjih dvadesetak kilometara imao je i problema s grčevima, ali sve je to, kaže, dobra škola i priprema za veća natjecanja. I on je oduševljen okrjepnim stanicama, pogotovo onom u vinariji Kozlović, gdje mu je Kozlovićev muškat podigao energiju i pomogao mu u usponu do vrha brda. Zagrepčanin Robert Vegše je s vremenom od jedan sat, 16 minuta i 29 sekundi pobijedio u polumaratonu, u najmasovnijoj grupi koja je startala u Grožnjanu. Kako je gotovo cijela trasa te utrke išla nizbrdo bilo mu je, kaže, ugodno i veselo trčati, a "kondicijske pripreme" uz vino počele su još večer prije.

"Staza je prekrasna i Parenzana je stvarno brend istarskog turizma. Za vinske maratone nikad prije nisam ni čuo, ali nadam se da mi je ovo prvi u nizu", kaže Robert Vegše, koji za vrijeme utrke također nije kušao vino na okrjepnim stanicama, ali je sasvim spreman opustiti se nakon što je "posao odrađen". Sačekali smo i četvrtog natjecatelja koji je prošao kroz cilj u Livadama, što se pokazalo dobrim jer smo u njemu otkrili i prvog stranca, i prvog trkača koji je već imao iskustva s vinskim maratonima u Francuskoj i Italiji. Adriano Vrbetič iz Ljubljane je dakle osvojio drugo mjesto u klasičnom maratonu, i po dolasku na cilj izjavio nam je da mu je ova utrka bila predivno iskustvo.

"Staza je bila lijepa, vrijeme sunčano, bilo je vina, a posebno mi se sviđao slatki muškat", rekao nam je Vrbetič. Kako je većina njegovih kolage kušanje vina ostavila za poslije utrke, pitali smo ga kako se slažu vino i trčanje, a on kaže: "Ako si u kondiciji, vino nije problem, eventualno trčiš malo lakše", i svakako se nada da će se ovakav događaj ponoviti.

Nakon ove prve četvorke natjecatelji su počeli dolaziti u malo gušćim razmacima, a najbržu štafetu od Grožnjana do Livada, s rezultatom od jedan sat, 35 minuta i 53 sekunde, odtrčala je ekipa vinarije Prelac, za koju su nastupili Igor Cukon, Milija Laban i Dubravka Maretić. Još je jedna nagrada dodijeljena na svečanosti na cilju u Livadama: za najbolji grupni kostim nagrađena je ekipa vinarije Matošević, čiji su trkači "glumili" medicinare odnosno hitnu pomoć. U protokolarnom dijelu svečanosti na cilju u Livadama sve je sudionike vinskog maratona najprije pozdravio načelnik općine Oprtalj Aleksandar Krt, ponadavši se da će ovaj projekt "rasti i pridonijeti turističkoj valorizaciji našeg kraja".

Pročelnik županijskog Odjela za turizam Branko Curić ispričao je kako je ideju o istarskom vinskom maratonu pokrenuo Ivica Matošević nakon sudjelovanja na nekoliko sličnih inozemnih događanja, pa je ideja razvijena i kandidirana kroz projekt Parenzana Magic, zahvaljujući kome je Parenzana pored vinske sada postala i maratonska pruga. U ime partnera u projektu maratoncima su na uspjesima čestitale Nataša Likar iz općine Piran, Ingrid Mahnič u ime Udruge vinogradara slovenske Istre, Nikola Benvenuti u ime udruge Vinistra, te Senad Hodžić u ime sportskog društva Trickeri iz Pazina, koje je ponijelo veliki teret tehničke organizacije i praćenja same utrke. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio: Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter