Kad si okupiran, valja se boriti protiv okupatora

Tribina "Žene u pokretu otpora"
Tribina "Žene u pokretu otpora"

Želeći osvijestiti javnost o ulozi žena u antifašističkom, partizanskom pokretu otpora, osnažiti demokratske i antifašističke vrijednosti za koje su se one borile te potaknuti raspravu o društvenoj ulozi žena danas, jučer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula predstavljen projekt "Žene u pokretu otpora" ("Women of the Resistance").

Jako važna tema

Projekt se putem radionica u školama provodi u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, nositelj projekta je organizacija KID Pina ih Kopra, a uz tri talijanske organizacije partner je i domaća Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, čija je predsjednica Helga Možé Glavan uvodno izjavila da je "jako važno da se baš u ovo vrijeme, kada su se jako puno poljuljale antifašističke vrijednosti, govorimo o antifašizmu".

Posebna gošća iz Trsta Lorena Fornasir okupljenima je predstavila ukoričeni dnevnik njene pokojne majke Marie Antoniette Moro, talijanske partizanke i bolničarke od 1943. do 1945., a temeljem kojeg je nastao kraći dokumentarni film, čija su dva kraća inserta jučer prikazana, kao i ideja za ovaj projekt. Njena majka priključila se partizanskom pokretu otpora na području Gorizie; ratna su joj imena bila Nataša i Anna, a ratni joj je dnevnik kćerka slučajno našla 2009. godine. Dio dnevnika su i upečatljiva pisma koje je majka u ratnim godinama izmijenila s istaknutim  partizanskim vođom Arditom Fornasirom zvanim Ario, koji je poslije rata postao njen suprug.

Dio osobnih svjedočanstava o svom sudjelovanju u Narodnooslobodilačkoj borbi iznijeli su Dinka Jerin, vitalna 90-godišnja članica Saveza antifašističkih boraca Istarske županije te 96-godišnji general pukovnik i bivši Titov savjetnik Ivan Mišković.

Hrabre Istranke

Dinka Jerin je već sa 16 godina postala SKOJ-evka koja je hrabro, riskirajući život, snabdijevala partizane hranom i lijekovima. Prisjetila se kako je kao17-godišnjakinja dobila u zadatak da sama realizira brodski prijevoz 30 boraca, u čemu je uspjela. "Bili smo okupirani i trebala se boriti protiv okupatora. Nije me bilo strah", rekla je.

General Mišković prisjetio se hrabrih Istranki koje su se nakon što su se zbog fašističkog režima preselili u Slavonski Brod priključile pokretu otpora. Jednu od njih, Vilmu, doušnik je prokazao, nakon čega je zajedno s ocem uhićena, odvedena u Jasenovac i tamo ubijena.

Skup su pozdravile Viviana Benussi, zamjenica istarskog župana i zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh-Belci, kazavši među ostalim da žene u pokretu otpora utjelovljuju najviše antifašističke vrijednosti koje su utkane u temelje Istarske županije.

Izložba učeničkih radova

U knjižnici su izloženi radovi učenica i učenika srednjih škola iz Buzeta, Buja, Labina, Poreča, Rovinja i pulske Gimnazije. Na radionicama se prethodno inspiriralo mlade na razmišljanje o vrijednostima antifašizma, žrtvama koje su žene pretrpjele i naslijeđu koje su nam ostavile. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter