Kad se roba prelijeva na ulicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom protekle turisticke sezone pulski komunalni redari izrekli su ukupno 169 rješenja kojima se nalaže uspostava komunalnog reda. Takoder, izreceno je 96 kazni u iznosu od 113.800 kuna, a izvršeno je 19 raznih uklanjanja, medu kojima i razlicita trgovacka roba u bespravnoj prodaji.

Upravo je prodaja trgovacke robe, najcešce krivotvorina poznatih svjetskih marki, najveci problem tijekom ljetne sezone, koji je dodatno pogoršan bespravnim zauzimanjem javnih površina. Trgovci se, naime, šire izvan svojih prostora te robu vješaju na fasade zgrada, iznose na ulicu ili pretjeruju s brojem dozvoljenih stalaka.

Komunalno redarstvo najcešce je reagiralo na takva "širenja" u centru grada, odnosno u Ulici Sergijevaca, na Trgu Portarata, na Forumu, u okolici Arene, u Flanatickoj ulici, na Giardinima te u blizini tržnice, ali i na drugim lokacijama u gradu.

Prekršaji se najcešce uspiju riješiti usmenim upozorenjima i nalozima, kažu komunalci, no ponekad to nije moguce pa se mora kažnjavati. Zbog širine posla s kojim se susrecu svaki dan, Komunalno redarstvo suraduje s brojnim službama poput gradevinske i gospodarske inspekcije, veterinarske službe, MUP-a, Vodoprivredne inspekcije ili Herculanee.

Jedna od posljednjih "akcija" pulskih komunalaca dogodila se koncem rujna. U pratnji policije komunalni redari su na rivi u trgovini Filomena (zakupac Gecevic d.o.o.) oduzeli robu s javne površine. Radilo se uglavnom o ljetnim rekvizitima cime su komunalci napunili cetiri crne vrece. Vlasnik je tom prilikom izjavio da nije iznenaden jer je vec dobio upozorenje te da je dobro što je sezona završila. Kazao je da zapravo od izlaganja na javnoj površini živi jer je ulaz u trgovinu uzak, a mora platiti najam. Na pitanje zašto nije tražio zahtjev za zauzimanje površine nije odgovorio. Ocito mu se, kao i mnogima slicnim njemu, više isplati platiti jednokratnu kaznu za zauzimanje javne površine, nego je mjesecno placati pa makar ostao i bez robe jer je vjerojatno vec dobro zaradio. Tog je puta vlasnik ostao bez osam komada kartonskih kutija trgovacke robe.

Inace, iznosi kazne definirani su odlukom o komunalnom redu, a eventualno vracanje oduzete robe, medu ostalim, podrazumijeva placanje troškova uklanjanja. Maksimalna kazna za slucaj na rivi iznosi 10 tisuca kuna za pravnu i tisucu kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter