Kad se male i velike rakljanske ruke slože, sve se može

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na inicijativu DVD-a Općine Marčana, u svim mjestima općine pa i u Raklju održano je niz dobrovoljnih radnih akcija, kojima mještani spremnije dočekuju turističku sezonu. U dogovoru s lokalnom vlašću, ove godine je u samom Raklju pokrenuto niz aktivnosti i projekata za koje se predviđa dovršetak u naredne tri-četiri godine, čime će se uvelike poboljšati turistička ponuda, ali prvenstveno mještanima pružiti kvalitetniji i zabavniji društveni život. Jučer su mještani Raklja betonirali dio puta do Kalavojne, kaže nam predsjednik DVD-a Klaudio Knapić.

Uvale od Kalavojne do rta Sv. Nikola

- Očišćen je i prokrčen put iz Raklja do uvale Šalamuštica, a možda najzanimljiviji dio akcije desio se kad je započelo uređenje pristupnih putova prema plažama. Prva dionica je izrađena je od Zaulića Hiž do uvale Kalavojna. Nakon toga nastavljeno je od Hiž do uvale Drinak te smo uvidjeli da je ustvari ovo tek početak jednog velikog projekta izrade šetnice oko Raklja. Rakalj obiluje nizom prekrasnih uvala i uvalica na potezu od Kalavojne do rta Sv. Nikola, a ovom šetnicom otvaraju se brojne mogućnosti, od šetnji uz more pored prirodnih plantaža samoniklog bilja, do organiziranja raznih biciklističkih manifestacija, triatlona i trkaćih utrka, kaže Knapić.

Ponukani ovom idejom pokrenut je projekt i u proteklim mjesecima je izvedena trasa od Sv. Nikole do uvale Luka, jednE od najljepših na ovom, istočnom dijelu istarske obale, te od uvale Luka da uvale Belanovica, ukupne dužine od dva i pol kilometra. Na taj su način pristupačnije još dvije prekrasne uvale u čistoj netaknutoj prirodi. Uz članove općinskog DVD-a koji imaju obvezu održavanja i izrade protupožarnih prosjeka i putova te preventivnog čišćenja radi sprječavanja požara, u akcije se uključio i velik broj iznajmljivača i mještana.

Barkama odvezli osam kubika smeća

Početkom travnja održana je velika, prva takva akcija čišćenja uvale Luka, iz koje je odvezeno barkama više od osam kubika krupnog otpada i smeća te prokrčeno i spaljeno šiblje i granje te je sada ta uvala još privlačnija za mnoge kupače. Nakon Luke, na red je došla Kalavojna. Kako je pristupni put jako strm i uzak, prije 12 godina aktivnošću par zaljubljenika u tu uvalu, organizirano je i prikupljeno novca da se izbetonira najproblematičniji dio puta. Jučer je nastavljena betonaža, a novac za materijal je osigurala Općina. Velikim angažmanom mještana, betonirano je više od 400 metara pristupnog puta Kalavojni.

- Najveći uspjeh svih ovih akcija nije isključivo izvedeni rad, već zajedništvo. Rakljanci su pronašli vrijeme i zajedničkim udruženim snagama odlučili svoje mjesto učiniti još privlačnijim, ali nadasve prijateljski i zajednički brinuti o svom velikom dvorištu. Na svim ovim projektima vidljivo je da su se Rakljanci udružili i da je ovom mjestu predviđen velik napredak, rekao je Knapić.

Novi vatrogasni dom u Raklju

Upravni odbor DVD-a općine Marčana donio je odluku o gradnji vatrogasnog doma. Kako DVD ima na korištenju podrumske prostorije u Društvenom domu u Raklju, odlučeno je i izrađeno idejno rješenje nadogradnje Društvenog doma za potrebe DVD-a Marčane. Upravni odbor DVD-a stavio je u četverogodišnji plan uređenje vatrogasnog doma te su izdali suglasnost za nadogradnju i pristupilo se izradi glavnog projekta. (Cristian Bruno GALIĆ, snimio Alen PERUŠKO)


Podijeli: Facebook Twiter