Kad se japansko i istarsko spoje...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije nekoliko dana pisali smo o Omiju, 46-godišnjem Japancu punog imena Uchikoshij Fumihiko, koji je u Pulu stigao na motoru u sklopu svog puta oko svijeta, a danas smo ga zatekli u studiju Radio Pule gdje je snimao nove pjesme s multiinstrumentalistom Frankom Krajcarom i gitaristom Maurom Giorgijem, pod vodstvom snimatelja Alda Spade Ptice.

Omi je prije tri mjeseca krenuo iz Moskve, te je do sada prošao Rusiju, Ukrajinu, Poljsku, Slovacku, Austriju i Sloveniju, a u Pulu je došao jer je, kaže, želio vidjeti uživo brojne pulske spomenike, a posebno Arenu. Kad je stigao u Pulu, Omi je planirao ostati samo dva dana te krenuti dalje za Italiju te potom za Afriku, no kaže da mu se Pula jako svida, njeni spomenici kao i priroda, te da je upoznao brojne ljubazne i srdacne ljude pa se njegov boravak produžio i na deset dana.

Kako je uopce došlo do suradnje s ovim svjetskim putnikom, rekao nam je Franko Krajcar.

- Omi je stvarno jedinstven covjek - upoznali smo se prije pet-šest dana, i odmah smo se dogovorili da bi trebali nešto snimiti. Omi ima odlican feeling za ritam, a sa sobom je ponio interesantan africki instrument m'biru, tako da smo zamislili skladbu koja ce biti kombinacija africkog, japanskog i istarskog melosa, kaže Krajcar. Uz m'biru, na toj pjesmi Omi svira i tunišku tarabuku, a osim kompozicije s istarskim melosom,danas su snimili i jednu japansku narodnu pjesmu.



Iako je Krajcar nedavno objavio novi album "Indivia", kaže da vec radi na sljedecem, te da ce se danas snimana skladba naci na tom novom izdanju.

- S Omijem sam razmijenio kontakte, a kako planiram ici do Japana, gdje me pozvala Jadranka Stojakovic, vjerujem da cemo još suradivati. Naime, sljedece godine krecem intenzivno sa snimanjem novog albuma koji ce objaviti jedna mala londonska diskografska kuca specijalizirana za etno glazbu, te namjeravam na tom albumu zabilježiti razne suradnje s glazbenicima diljem svijeta. Ova spontana suradnja s Omijem je prva u nizu, kaže Franko.

Inace, Omi u Japanu svira u bendu Nboona, gdje svira pretežno bubnjeve i udaraljke, a kaže da sviraju najrazlicitije glazbene žanrove. Danasr je pak Omi svirao m'biru.

- Uzeo sam m'biru jer je mogu bez problema spakirati uz ostale stvari na motor, a inace i sam izradujem te instrumente od kore kokosovog oraha. I prije ulaska u studio osmislio sam kostur skladbe, inspiriran krajolicima Pule kao i njenim stanovnicima, te sam osmislio i poseban štim za Pulu. Stvarno mi se svida Pula, i nadam se da cu opet doci ovdje, kaže Omi, koji danas odlazi i nastavlja svoj put oko svijeta.


Podijeli: Facebook Twiter