Kad se duhovi životinja razigraju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mala je galerija u cetvrtak navecer bila premala da primi sve one koji su prvi željeli vidjeti razigran, dinamican i nadasve zanimljiv animisticko-animalisticki svijet predstavljen na samostalnoj izložbi Željka Bosanca, dobitnika nagrade žirija na ovogodišnjoj Profuturi, poreckoj skupnoj izložbi amaterskog likovnog stvaralaštva.

Igra rijeci koja se skriva u nazivu izložbe "Anima(L)" - anima (duh) i animalis (životinja) prožima cijeli postav, beživotni komadi drveta i kamena zahvaljujuci bujnoj Bosancevoj mašti postaju živi, opipljivi, veseli likovi iz životinjskog svijeta. Autorova mašta ide dalje, Bosanac je po struci književnik i profesor književnosti, te oko svojih radova uspješno plete živopisni narativni ambijent, cemu pridonose i neuobicajeni nazivi radova poput, "Polje žita s 3268 cvjetova maka i 12 cvjetova razlicka", "Netko je bio nestašan" ili "Mala bara puna krokodila".

- Materija, odnosno drvo kojim se Željko koristi više nije beživotno, pasivno, vec doista animirano, s osobnim jedinstvenim duhom. Ima ovdje neceg domorodackog, plemenskog, magijskog i pravo je osvježenje u ovom dobu elektronskog, virtualnog i kratkovjecnog, rekla je Petra Pocanic na otvaranju izložbe. Osim toga, duhovi drvenih skulptura obogaceni su i slikama u scenografskoj funkciji koje upotpunjuju cijelu pricu.

- Ja sam se potrudio da ovdje donesem animalisticko, a vjerujem da cete vi u to unijeti animu. 'Bitne su stvari ocima nevidljive', rekao je Mali princ i vjerujem da cete i vi na ovoj izložbi otkriti više od nekoliko stvari, ako ništa drugo barem graficki zanimljivih, rekao je Bosanac. Da je njegova mašta uvelike prerasla prostor galerije i uspješno ušla u prostor ulicne umjetnosti, prikazao je i dvjema instalacijama postavljenim na stepenicama kazališta i u moru kraj rive.

Prva nosi naziv "Duhovi macaka cekaju duhove ribara da se vrate s duhovitim ulovom" i povezana je s pricom nekih africkih plemena koja vjeruju da se dio duše gubi fotografiranjem, a u ovom se slucaju duhovi macaka pojavljuju samo kada ih gledatelj snimi blicem fotoaparata. Jednako je interesantna instalacija postavljena u moru, "Mala bara puna krokodila", niz fosforescentnih ping-pong loptica koj takoder ožive samo "flešanjem".

"Iznenadujuci je nacin na koji autor koristi ulicu u svojim instalacijama, stvarajuci prava mala street art remek djela koja možemo naci na ulicama velikih urbanih sredina gdje se taj oblik umjetnosti vec duže vremena dogada. Radi se o uvodenju elementa koji se s ambijentom/gradom stapaju u novi jezik i jedan bez drugoga imaju potpuno razlicito znacenje ili ga cak u potpunosti gube", zakljucuje Pocanic u tekstu prateceg kataloga izložbe. Izložba je otvorena do 31. listopada, a može se pogledati svakim danom od 10 do 13 i od 18 do 22.


Podijeli: Facebook Twiter