Kad prsten postane kukac ili ubojita naprava

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Trinaesti Hand made fest, trodnevni sajam ručno izrađenih proizvoda, koji je okupio više od 200 izlagača, završio je jučer u Domu hrvatskih branitelja. Bio je to sajam na kojem su izlagači pokazali inovativnost i maštovitost, ali i pružili priliku posjetiteljima da na licu mjesta, u nizu kreativnih radionica, pokažu vlastito umijeće izrade jedinstvenih, unikatnih predmeta.

Prodaja išla odlično

Tako je i jučer održano sedam radionica na kojima su se izrađivali stakleni medaljoni, sapun i anđeli. Udruga Birikina za djecu je priredila likovnu radionicu, a svatko se mogao okušati i u izradi ukrasa od recikliranih materijala te zmajeva, čiji je let na koncu i isproban. Manifestacija je popraćena dječjom modnom revijom Adriane Peruško, a prethodnih dana održane su i radionice za djecu i odrasle u kojima se izrađivao nakit, glineni vjenčići, papirnati filigran, proizvodi od vune te staklo ukrašavalo crtanom čipkom.

Ukupno je priređeno čak 30 besplatnih radionica, a promovirana je izrada isto toliko proizvoda. Iako smo uočili da je među izlagačima bilo manje onih koji su nudili prehrambene proizvode, poput džemova, slastica, kupinovog vina i proizvoda od buče, sve tri dvorane, ali i predvorje Doma branitelja, bili su puni štandova s različitim ukrasnim predmetima, nakitom, slikama, suvenirima, odjećom, obućom, kozmetikom i pleteninom. Mnogi su se izlagači pohvalili da im prodaja ide izvrsno i da konačno mogu živjeti od onoga što im je nekad bio hobi. Potvrđuje to Ankica Babić iz Pule, koja izrađuje nakit od patenata te mozaike od keramike.

- U kući je uvijek bilo proizvoda koji se mogu iskoristiti. Kada bi djeca prerasla odjeću, skidala bih patente i od njih izrađivala ogrlice, narukvice, naušnice i drugi nakit. Željela sam napraviti nešto što se ne vidi svaki dan. Nakit izrađujem već četiri mjeseca, ljeti imam štand, a na pulskoj tržnici sam petkom. Ljudi su oduševljeni nakitom. Prije četiri mjeseca ovo mi je tek hobi kojim sam se bavila jer nisam imala posla, a sada mi je hobi postao posao, zadovoljna je Babić.

Carlos Ignacio Bellante, rodom iz Argentine, koji već 15 godina živi i radi u Zagrebu, gdje svoj umjetnički nakit izlaže u Muzeju suvremene umjetnosti, ali i u mnogim galerijama, ponudio je zanimljiv unikatni nakit od srebra u koje je ukomponirao niz materijala, poput poludragog i dragog kamenja, koralja, kore maslinovog drva, ali i dijelova uporabnih predmeta, poput satova i žlica. Naušnice je pretvorio u jedrilice, cirkuske akrobate i balerine, dok je prstenje preobrazio u kukce ili pak u ubojitu napravu punu šiljaka dugih desetak centimetara. Zadovoljan je reakcijom kupaca, izlaže po galerijama i sajmovima, a na pitanje kakav je život u Hrvatskoj, gdje ga je dovela ljubav, odgovara: "Dobro i sigurno.".

Još jedan kreativan proizvod koji je oduševio kupce su torbice od ekokože oslikane tehnikom dekupaža Puljanke Snježane Rivić . Motive možete odabrati i sami te tako po povoljnoj cijeni od 120 do 160 kuna dobiti personaliziranu torbicu. U gomili kreative uočili smo i crno-bijele keramičke zdjele i šalice Vanese Turčinhodžić Prijić iz Zagreba, ručno oslikane motivima iz prirode, životinjicama, likovima djevojčice koja mijenja raspoloženje, glomazni, ali ultralagan nakit Davorke Hrvatin izrađen od industrijskih materijala.

Mašta je potrebna i za izradu namirnica, pa su tako u OPG-u Hećimović iz ličkog Perušića u izvrsnom džemu spojili jagode i bazgu, a sve je više i proizvođača prirodne, ručno rađene kozmetike koju, kako smo čuli, koriste i neke lokalne estradne zvijezde.  (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter