Kad "poznanici" traže novac za povratak kući

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Oprosti što ti se javljam ovako. Otputovao sam u Turska, i moja torba, u kojoj je bila putovnica i kreditne kartice su mi ukrali. Veleposlanstvo će mi pomoći i dozvoliti mi da letim bez putovnice, samo moram platiti kartu i podmiriti račune u hotelu. Nažalost, do novca ne mogu doći bez kartice. Kontaktirao sam banku, ali treba im još vremena da mi naprave novu karticu. Mislio sam te zamoliti da mi posudiš nešto novaca koje ću ti vratiti po povratku. Treba mi 1.200 eura da pokrijem troškove. Moram biti na prvom sljedećem let. Mogu ti proslijediti detalje o tome kako vi možeš slati novac.

Molim te javi mi je li to moguće. Željno iščekujem tvoj odgovor!" - u potpisu ime i prezime vašeg prijatelja ili poznanika.

Loš hrvatski

Ovakav i slični mejlovi već neko vrijeme kruže Hrvatskom.

Priča je uvijek slična, zamolbu za pomoć dobivate s mejla poznanika ili prijatelja, s njihovim punim imenom i prezimenom pa čak i podacima poput kućne adrese, mobilnog telefona… U mejlu pojašnjavaju da su izgubili dokumente i/ili kreditne kartice i to u Turskoj, Ukrajini…. te im je potrebna financijska pomoć kako bi se vratiti u domovinu. Da tu nešto "smrdi" može se iščitati odmah jer su pisma napisana na "Google translate" hrvatskom, odnosno puna su gramatičkih grešaka. Zadnjih je dana ovakve mejlove primilo više Puljana te su oni uznemirili i one koji su ih primili, ali i one s čijih su mejlova poslani.

- Ujutro jednostavno nisam mogla ući u mejl, a kada sam ga uspjela otvoriti shvatila sam da mi je hakiran - sve je pisalo na arapskom, pobrisani su svi moji mejlovi, adrese, navela nam je jedna Puljanka dodajući kako se nada da će svi koji su ovakav mejl dobili s njezine adrese shvatiti da je riječ o prijevari s kojom ona nema ništa. No, kako nam je navela, neki su je prijatelji ipak odlučili nazvati i upitati "gdje je i je li dobro".

Zloporabu maila prijaviti Googleu

Jesu li im se ljudi u vezi ovakvih ili sličnih javili te kako se  možemo zaštititi od prijevara poput ovih upitali smo i PU istarsku. Pulskoj policiji u posljednjih nekoliko mjeseci nisu prijavljeni takvi slučajevi, odgovorila nam je glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović te pozvala oštećene osobe da događaj prijave policiji, osobno u policijskoj postaji ili putem elektroničke pošte [email protected].

- Preventivno upozoravamo građane da ne nasjedaju na takve internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela. Ukoliko ih naizgled poznata osoba traži da joj uplate novac iz bilo kojeg razloga, upućujemo građane da prvo provjere sve okolnosti, ne uplaćuju novac i ne ustupaju podatke o svojim bankovnim računima i karticama drugim osobama prije nego pouzdano utvrde o kome je riječ, upozoravaju iz policije.

Kako napominje Vitasović, prema dosadašnjim iskustvima, najčešće se hakiraju Gmail računi, a stvarnom korisniku hakiranog računa uglavnom je onemogućen daljnji pristup i korištenje računa.  Korisnik čiji je Gmail račun hakiran i ne može pristupiti svojim podacima, kontaktima i e-mailovima, treba Googleu prijaviti zlouporabu računa. To je moguće učiniti s Googleovih stranica za podršku korisnicima, zajedničkog naziva "Prijavite zloupotrebu i nazakonite aktivnosti" (Report abuse and illegal activity). Prijaviti se može i postupkom pod nazivom "Popis za sigurnosnu provjeru usluge Gmail" (Gmail security check) kako bi se provjerili je li vam račun siguran. Stranice su dostupne i na hrvatskom i na engleskom jeziku, zaključuju u svom odgovoru iz PU istarske te dodaju kako je najbolji način zaštite od ove vrste prijevare  neodgovaranje, odnosno ignoriranje te brisanje sumnjivih poruka. Uz to, savjetuju i pridržavanje općih uputa o čuvanju osobnih podataka i redovito mijenjanje šifre te redovito ažuriranje antivirusnih alata. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter