Kad pobijedimo na izborima mijenjamo prostorni plan i ukidamo golf na Muzilu

Mauricio Licul želi vratiti Muzil građanima (Neven LAZAREVIĆ)
Mauricio Licul želi vratiti Muzil građanima (Neven LAZAREVIĆ)

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji prigodno održanoj ispred ulaza na Muzil, Mauricio Licul, nezavisni kandidat koji uživa podršku koalicije SDP-HSU-SDSS-HSLS za Gradonačelnika Grada Pule, istaknuo je kako je u svom dosadašnjem radu u Gradskom vijeću najčešće sam okupljao kompletnu oporbu oko kvalitetnih prijedloga koje je podnosio u gradskom vijeću. Tako je bilo kaže, i kada se izglasavao prostorni plan koji obuhvaća Muzil, premda je i tada oporba nadglasana.

- Jedno od prvih prostorno planskih pitanja kad pobijedimo na izborima biti će izmjena prostornog plana Muzila, odnosno ukidanje golfa, a kroz savjetodavni referendum će se odlučiti o budućnosti i namjeni Muzila. Mehanizam savjetodavnog referenduma ćemo koristiti i za druga pitanja od važnosti za našu Pulu, jer ćemo tako ekonomično odrediti želje, potrebe i interese građana. Jedan od najboljih primjera za provođenje referenduma jest upravo upravljanje i davanje namjene prostoru poput Muzila koji je površinom velik kao jedna petina Pule. Uvažavanje mišljenja i davanje mogućnosti očitovanja građanima pokazatelj je interesa i želje za dijalogom upravo s onima koji gradskim vlastima daju povjerenje, istaknuo je Licul.

Licul je naglasio kako je modus operandi u gradu Puli marginalizirao one koji su željeli i imali nešto za reći, bez obzira radi li se o bazenu, pročistaču, načinu trošenja gradskog novca ili u ovom slučaju raspolaganju prostorom poput Muzila. Podsjetio je kako nikad niti jedna inicijativa ili njezin predstavnik nisu dobili

mogućnost da se obrate Gradskom vijeću prije rasprave i izglasavanja o točkama poput Muzila. Zato će se, kaže, od 21. svibnja 2017. otvoriti mogućnost predstavnicima inicijativa, udruga ili sličnih organiziranih skupina da se o određenim problematikama jasno izraze u Gradskom vijeću prije rasprava. Kao i na svojim dosadašnjim istupima u javnosti, naglasio je da će zainteresirane građane uključivati u odlučivanje oko bitnih prostornih planova prije definiranja krajnje namjene prostora.

- Više se neće dogoditi da nam netko doslovno u planove "uvali" golf terene na 70 hektara. Građanima Pule nisu potrebni megalomanski projekti poput Golfa na Muzilu – nama je potrebna realnost u iskorištavanju svih resursa i komparativnih prednosti

koje imamo pred gradovima u našem okruženju, jer, a to ne smijemo zaboraviti, kroz povijest je Pula uvijek bila industrijski grad, rekao je Licul.

Zaključno je poručio da se zajedničkim snagama i voljom može otvoriti Muzil svim građanima, da se nakon dobivanja izbora u svibnju planirani golf tereni na tom prostoru brišu iz prostornih planova grada, a što će tamo biti odlučivat će građani i struka, ne uski interesi. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter