Kad Plomin ne radi, pati proračun Kršana

Plomin (G. Šebelić/Cropix)
Plomin (G. Šebelić/Cropix)

Općina Kršan u prvih šest mjeseci prihodovala je 9,3 milijuna kuna, što je samo četvrtina godišnjeg proračuna, a tako slabom ostvarenju kumovala je manje obračunata naknada za korištenje prostora termoelektrane, posebno Plomina 1, koji je zbog remonta bio izvan pogona tri mjeseca umjesto planirana dva, te izostanak komunalnog doprinosa, izvijestio je načelnik Valdi Runko (nositelj nezavisne liste) na sjednici vijeća.

Lokalna samouprava predvidjela je ubrati čak oko sedam milijuna kuna komunalnog doprinosa od HEP-ovih popratnih objekata uz najavljenu realizaciju Plomina 3 (izgradnju pristana za odvoz šljake i pepela, pristupne ceste te silose za skladištenje energenta), no gradnja još nije počela.

- Studija o utjecaju na okoliš trećeg bloka elektrane dobila je zeleno svjetlo tek u lipnju, a teško je predvidjeti kada će Elektroprivreda ishoditi ostale dozvole za popratne objekte. Bez obzira na to hoće li se u konačnici graditi Plomin C, planirani silosi za ugljen i nova lučica za odvoz nusprodukata umnogome bi popravili stanje na tom području, rekao je Runko.

Na upit Borisa Rogića (IDS) očekuje li bolje punjenje budžeta do konca godine, što bi omogućilo predviđenu komunalnu gradnju, Runko je poručio da čak i ukoliko HEP ne krene u gradnju do kraja godine, to neće omesti planove Općine. (Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter