Kad "pauk" miruje, riva zakrcana vozilima

U radne dane sva se vozila s rive premještaju (N. LAZAREVIĆ)
U radne dane sva se vozila s rive premještaju (N. LAZAREVIĆ)

Iako je od postavljanja kanalizacijskih cijevi i uređenja prometnice, parkiranje cijelom dužinom pulske rive zabranjeno, to je problem koji je gotovo nemoguće u cijelosti iskorijeniti. Doduše, u dijelu ispred Lučke kapetanije postoji nekoliko označenih mjesta, ali se, u nedostatku drugih mjesta, i druga, zabranjena, duž rive vrlo brzo popune. Pogotovo kada gradska služba "pauka" ne radi. Primijetio je to i gradski vijećnik Ivan Lasić koji je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak naglasio da je primjerice prošle nedjelje samo na dijelu rive nabrojao više od 30 parkiranih vozila, mahom stranaca.

Na rivi i do 30 vozila

Vijećnik Lasić predložio je stoga da nadležna služba organizira tijekom sezone i nekakva dežurstva, odnosno smjenski rad, te da rade i vikendom i praznikom, kada je gužva najveća. Sve to, rezimirao je, zato da bi riva ostala pješačka zona kakvom je i zamišljena.

Nadležni pročelnik Giordano Škuflić odgovorio mu je da nadležne službe prometnog redarstva kao i pauka rade subotom do 20 sati, a nedjeljom do 14 sati, ali da svakako može prihvatiti sugestiju da se razmotri mogućnost da rade i subotom do kasno u noć te nedjeljom nakon 14 sati.

- Situacija da na dijelu rive gdje je zabranjeno parkiranje budu ipak parkirana vozila događa se u one dane kada nam služba pauka ne radi, pogotovo kada su u Areni veliki koncerti i u grad dolazi veliki broj gostiju. To se ne događa kada oni rade. Ipak, volio bih ipak vjerovati i da je parkiranje na tim inače nedozvoljenim mjestima znak da Pula nudi pregršt sadržaja zanimljivih i turistima, kao i da je turista svake godine sve više i više, rekao je pročelnik Škuflić.

Prazna parkirališta

U dijelu rasprave oko parkirališta na Mandraču koje je uređeno i otvoreno za parkiranje od ovog ljeta, direktor Pula parkinga Branislav Bojanić istaknuo je da su u to parkiralište uložili 200 tisuća kuna te od 8 tisuća kvadrata uredili 5.200 i otvoriti 15. lipnja.

- Do danas na tom parkiralištu nismo zamijetili puno parkiranih automobila, već se tamo eventualno parkira kada je sve drugo popunjeno tijekom velikih koncerata, a nerijetko ta površina služi pojedincima za šlajfanje i okretanje vozilima pa nam samo ruju podlogu i rade štetu, rekao je Bojanić te za kraj naglasio da su nerijetko prazna i parkirališta kod Rojca, Mljekare, na Premanturskoj cesti, Vrtlarskoj ulici, te kako je prazno i novo parkiralište bolnice.

"Sve je to znak da parkirna mjesta u gradu Puli postoje, nije istina da ih fali, ali u Puli fali kultura parkiranja", rezimirao je direktor Bojanić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter