Kad netko nije sposoban voljeti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako bi pisci nešto što se u povijesti dogadalo objasnili a da barem uzgred ne spomenu seks i uzroke problema pronadu baš tamo? Sinoc smo na tu temu u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula vidjeli komediju "Pacijent doktora Freuda" u produkciji Teatra Gavran iz Zagreba, na tekst Mire Gavrana.

Poznatom psihoanaliticaru doktoru Sigmundu Freudu jedne nedjelje na vrata ordinacije u Becu zakuca Adolf Hitler i moli ga da pomogne njegovoj djevojci Christini jer imaju teškoca u spolnom odnosu. Freud nevoljko prihvaca, ali pod uvjetom da ispita i Hitlera, što i ucini koristeci hipnozu, te otkrije koliko je frustriran, a ovaj na kraju pokaže neke od svojih svima poznatih gesta i osobina.

Problem, dakle, nije u Christini, a Freud 30-godišnjem Hitleru koji je još djevac, usprkos tome što se hvali da je bio vrlo seksualno aktivan, predlaže da pokuša još jednom s malo više nježnosti. Ni to ne uspijeva te Freud objasni razocaranoj Christini da Hitler "nije sposoban nikoga voljeti".

Otpocetka je sve jasno, nema tu niceg nepredvidljivog ni odviše dubokoumnog. No, ostaje pitanje je li zbilja poruka price ta da je takav sadist i diktator, kao što je bio Hitler, uspio barem jednom postici orgazam sa ženom, ne bi bilo posljedica za covjecanstvo. Možda poruke i nema, samo banalna, bezazlena zabava.

Ovo je ipak komedija, dinamicna, lepršava, ne nužno logicna, kratka, gdje se replike smjenjuju bez suvišnih pauzi. Tu je svoj redateljski posao zanatski odradio iskusni Robert Raponja, dok su s puno energije igrali Peda Gvozdic u ulozi Freuda, Jakov Gavran u ulozi Hitlera i Ana-Marija Percaic koja je glumila Christinu.

Pohvale Jasmini Pacek, autorici scenografije, koja se u tren pretvara iz Freudovog kabineta u hotelsku sobu Hitlera i Christine, koja potpisuje i kostime. (Mladen RADIC; Snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter