Kad more postane posljednje počivalište

Mala količina pepela prospe se po valovima, a obitelji se daju točne koordinate za buduće posjete
Mala količina pepela prospe se po valovima, a obitelji se daju točne koordinate za buduće posjete

Jedna od epizoda popularne TV-emisije "Galileo" otvorila je ponovno temu nekonvencionalnih pokopa. U njoj je predstavljeno njemačko pogrebno poduzeće koje, osim tradicionalnih, organizira i takozvane "pokope na moru", i to upravo na otoku Krku.

Osim što je intimnije, takav se pokop prikazuje i kao jeftinija varijanta jer ne treba kupiti grobnu parcelu. Pokop na moru organizira se na način da se dio pepela kremiranog pokojnika, uz prisustvo najbližih, prospe po valovima, a ostatak u biorazgradivoj urni položi u more. Njegova obitelj tada dobiva kartu s točnom lokacijom sahrane ne bi li mjesto ukopa mogla posjetiti kada zaželi. Kako je rečeno, troškovi ovakvog pogreba su oko 1.100 eura.

Tragom ove priče pokušali smo provjeriti postoji li mogućnost ovakvog pokopa i u našem zakonu te otkrili da Zakon o grobljima propisuje da se "umrlog može ukopati izvan groblja samo uz odobrenje koje daje tijelo jedinice lokalne samouprave nadležno za komunalne poslove, uz prethodno mišljenje tijela jedinice lokalne samouprave nadležne za poslove zdravstva". Kako smo provjerili, takvih upita u Gradu Puli nisu nikada imali.

Svih ovih godina takva je mogućnost u Hrvatskoj, kako smo doznali, službeno korištena samo u nekoliko navrata. Jedan je zahtjev podnijela obitelj preminuloga radi pohranjivanja urne u privatnu plemićku kapelicu, a nekoliko puta održano je i prosipanje pepela u more. U takvom slučaju Lučka kapetanija treba izdati posebno rješenje.

Procedura za prosipanje pepela u more, međutim, nije precizno regulirana, pa "sprovod na moru" nije izrijekom dozvoljen, no nije ni zabranjen. U takvoj "akciji" ne radi se, naime, o bacanju otrovne ili po okoliš štetne tvari niti se ugrožava plovna sigurnost, pa ni pomorska inspekcija nema temelja za prijavu sudionika posljednjeg ispraćaja s lađe. Ipak, otkako se od 1986. godine tijela pokojnika spaljuju u zagrebačkom Krematoriju, službeni zahtjev za dozvolom prosipanja pepela u more nisu dobile ni splitska, ni šibenska, ni zadarska lučka kapetanija.

- Mi smo imali nekoliko zahtjeva za takvim ukopima na moru, međutim, nismo im znali odgovoriti na koji način i tko to može napraviti. Pokušali smo kontaktirati i nadležno ministarstvo, ali nam niti oni nisu znali ništa reći. Nešto smo usmeno razgovarali, ali ništa napismeno. To nije klasični ukop, već bacanje možda dvije šake pepela u more. U pravilniku je izrijekom navedeno što je zabranjeno, poput bacanja otrova ili štetnih tvari u more, ali nije navedeno bacanje pepela, rekao nam je pulski lučki kapetan Lucio Toffetti. (piše B. PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter