Kad miriše na ribu, vino i maslinovo ulje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plodovi mora i oni crvenice južne Istre - vino, ulje i rajcice - bili su glavni sastojci tradicionalne vecere u istarskoj kanitni u cetvrtak navecer. Rijec je o prezentaciji dijela palete proizvoda pulske ribarske zadruge Lanterna te vodnjanskog Agroprodukta u restoranu Kantina na trecem jesenskom druženju. U prethodnim druženjima promovirana su vina Trapan, ulja Chiavalon te vina i ocat Demian.

Gosti, medu kojima i pulski gradonacelnik Boris Miletic, mogli su kušati cetiri jednosortna i dvije mješavine ektra djevicanskih ulja te ona posebna, aromatizirana. Neka od njih na stol su došla direktno iz uljare; napravljena su istog dana. Salvela premium i salvela classica mješavina je sorte leccino, leccone i istarske bjelice.



- Najbolja ulja su dobro napravljene mješavine koje oplemenjuju hranu, pojasnio je Edi Družetic iz Agroprodukta. U novoj ambalaži od dva decilitra i s novodizajniranom etiketom predstavljena su i monosortna ulja - bjelica, buža, lecino i leccone. Novost su i aromatizirana maslinova ulja s etericnim uljima lovora, ružmarina i lavande kao poseban dodatak hrani.

Enolog Tomislav Plavša predstavio je vina Agroprodukta "za svaki dan" kao što su trebbiano toscano i trebbiano romanolo te Medeju - kvalitetnu malvaziju.



Uz vino i ulje idealno je kombinirati ribu, pa je u prezentaciji sudjelovala i Lanterna, vodeca izvozna hrvatska ribarska zadruga. Kušali smo izvrsnu marinadu od incuna i mola te slane srdele. Na stolu se našla pašteta od rakovica i od palamide i oslica u kombinaciji sa šalšom. Iznenadenje je bila agroproduktova šalša spravljena u pogonima Zigante s dodacima patlidžana, paprike, peršina, celera i luka. Šteta što je rijec tek o probnom proizvodu koji još nije u prodaji, jer je kvalitetom bolji od onih koje možemo kupiti u prodavaonicama. Kao glavno jelo poslužen je list na palenti, a za desert želirana bundeva te zapecene jabuke s medom i aromatiziranim uljem od lavande.

- Kada enolozi karakteriziraju vino, možda to nekima zvuci kao da opisuju letecu srnu koja prolazi borovom šumicom, našalio se Plavša te, predstavljajuci Medeju, dodao: "Malvazije s plitke crvenice juga Istre, iako nemaju snažnu aromu, ipak mirišu na bagremov cvijet i imaju laganu gorcinu".

Ukratko kantina je u cetvrtak odisala mirisom dobre domace hrane.


Podijeli: Facebook Twiter