Kad kiša lije, Puljani su bespomoćni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika količina kiše koja se u srijedu navečer sručila na najveći istarski grad, po tko zna koji put, doslovno je potopila Pulu: zaplivali su automobili, poplavili stanovi, škole i poslovni prostori, voda je napunila podrume i garaže. Prema riječima dežurnog dispečera pulskih vatrogasaca, u srijedu u noćnim satima i u četvrtak ujutro imali su 14 ispumpavanja podrumskih prostorija, i to uglavnom u centru grada. Najviše su posla imali u Stankovićevoj i Smareglinoj ulici, a bilo je i više intervencija u kojima su iz bujice morali izvlačiti osobne automobile.

Podvodna garaža

Vjerojatno najveća šteta je zabilježena u podzemnoj garaži u Ulici Kačića Miošića gdje su ispod dva metra vode ostala zarobljena barem tri, a neke informacije vatrogasaca govorile su i o pet vozila. Pravi razmjeri te štete znat će se vjerojatno u petak jer je prema najavama vatrogasaca ispumpavanje trebalo trajati sve do noći.

Očekivano, sam centar i veliki broj poslovnih prostora bili su prepuni vode pa su prodavačice iz Flanatičke i Ciscuttijeve ulice jutro provele s metlama i kantama u rukama. Prodavačice u Peku rekle su nam da su se ovakve poplave već događale. Poplavljeni su bili i prostori u prizemlju Flanatik centra, nekadašnji Turbo sport, ali i brojni lokali u Ciscuttijevoj. Igor Šarić, vlasnik poslovnog prostora, prenio nam je svoje ogorčenje: - Za svake jače kiše svi zaplivamo, unište nam se proizvodi, inventar, namještaj… Zvali smo i Herculaneu i Grad i više ne znamo kome da se obratimo za pomoć, rekao nam je ogorčeni Šarić, koji se pita gdje su sada famozni "kišni vrtovi" koji su trebali popiti višak vode.

Voda je ispumpavana iz Osnovne škole Kaštanjer gdje su uništene prostorije za cjelodnevni boravak učenika i Osnovne škole na talijanskom jeziku "Giuseppina Martinuzzi", doznajemo u JVP-u Pula.

Zvuči pomalo apsurdno, ali poplava nisu bili pošteđeni ni viši dijelovi grada poput Vidikovca i Velog Vrha. Na Velom Vrhu su tako plivale prometnice, a na Gregovici su bujice blata i kamenja prekrile prometnice. Problema s plavljenjem imali su i u nedavno obnovljenoj Zagrebačkoj ulici.

- Prije rekonstrukcije ulice i izgradnje dijela oborinske odvodnje nikada nam podrumi nisu plavili, a sada je u njima barem metar vode, ustvrdili su naši sugovornici iz Zagrebačke.

Potopljeno pola grada

Prema riječima direktora pulske Herculanee Igora Starog, svi raspoloživi djelatnici i mehanizacija Herculanee upućeni su na teren.

- I ranije smo poduzeli niz aktivnosti da bismo što spremniji dočekali kišnu sezonu pa su do sada očišćene upravo one ulice i trgovi koji najviše plave: Smareglina, Marulićeva, Mletačka, Dalmatinova, Laginjina, Istarska, Radićeva, Puntižela, Dubrovačke bratovštine, Poljana sv. Martina, Vukovarska, Trierska, Supilova, Ciscuttijeva, Flanatička, Portarata, Nazorova, Polikarpova, Pragrande te Koleži i Jasne Crnobori u Valdebeku, nabrojao je Stari.

Dodaje da je, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Puli u posljednja 24 sata palo ukupno 119 litara kiše po četvornom metru, što je neuobičajeno puno za ovaj period godine, imajući pritom u vidu dosadašnji prosjek za rujan od 89 litara po četvornom metru. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter