Kad kipar dirigira kamenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovo su note, a materijal, kamen predstavlja instrumente, a ja cu malo dirigirati. Temu, simbolicni prikaz dana i noci na Bijeloj cesti, odabrao sam prisjecajuci se svojih studentskih dana i hoda po cesti bijeloj po danu, a fosforiziranoj nocu. U dijelu koji se odnosi na dan prevladavaju tople boje, "pojedene" od svijetla u kombinaciji s bijelom, a "nocna" dionica fantazija je u tamno sivoj, rijeci su akademskog slikara Eugena Kokota, autora ovogodišnje, cetrnaeste dionice Bijele ceste što je svecano predstavljena na otvorenju 37. Mediteranskog kiparskog simpozija. Kokot je treci Labinjan, nakon pok. Quintina Bassanija i Zdravka Milica, po cijem nacrtu ce "niknuti" novih dvadeset i pet metara Bijele ceste. Troškovi izgradnje dionice ove ceste, kojoj vrijednost iz godine u godinu raste, dosežu 230 tisuca kuna, no njezina je vrijednost nemjerljiva, a zahvaljujuci upravo Simpoziju i Cesti Dubrova i Labin postaju prepoznatljivi na umjetnickoj karti Istre ni Hrvatske.

"Alfa i omega" Simpozija, predsjednik Strucnog savjeta Josip Diminic i predsjednica MKS-a Gorka Ostojic Cvajner kao i lanjskih godina u amfiteatru na lokaciji Dolac pozdravili su i zahvalili svima koji podupiru i pomažu u radu ovaj, u svijetu umjetnosti prepoznat i priznat kulturni projekt, koji se usprkos kvaliteti i priznanjima koja mu redovito pristižu iz godine u godinu bori za svoje mjesto u proracunima nadležnih institucija. "Drag nam je kontinuitet u zemlji diskontinuiteta, a uslijed financijskih problema ove godine suzili smo program samo na dionicu Ceste, uvodno je rekla Ostojic-Cvajner, na cije se rijeci nadovezao Diminic gotovo intimnim obracanjem "E Simpoziju moj, naš dragi! 40. ti je rodendan, a 37 puta da nešto i radiš. Mnogi ti se dive, a još da u neke glave ude ljubav za Tebe, onda nema zime, slikovito je rekao ovaj umjetnik.

Prisutnima se potom obratio i Ante Rašic, autor lanjske, ovog puta sretne 13. dionice "U išcekivanju kiše". Po izvedbi, koju kao i ove i ranijih godina potpisuje Graditeljstvo Jakovljevic iz Nedešcine, i "puštanu u promet" ovo je remek-djelo ovjencano pravom kišom nagrada, a ponosni Rašic pokazao je možda i najznacajniju, "Oskara u dizajnerskom svijetu", D&AD nagradu za krajobrazno oblikovanje u kategoriji javnih prostora što ju je osobno primio u Londonu. Priznanja su ovom prilikom urucenima i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Labin, RKUD-u "Rudar" iz Raše i KUD-u "I.F. Zlatela" iz Kršana, a prije glazbenog dijela programa, nastupa Brune Krajcara i sopaca iz "Zlatele" Slavku Krajcaru, predsjedniku Cakavskog sabora u Žminju, preostalo je samo da zahvali svima što sudjeluju u radu Simpozija i proglasi ga otvorenim.


Podijeli: Facebook Twiter