Kad kažete Istrijan, prva je asocijacija Pauletta

Komemoraciju je organizirao Istarski ogranak Hrvatskog društva pisaca (Dejan ŠTIFANIĆ)
Komemoraciju je organizirao Istarski ogranak Hrvatskog društva pisaca (Dejan ŠTIFANIĆ)

"Pauletta je vjerovao u istarski identitet; u onaj koji ne isključuje, već u onaj koji uključuje ljude, bilo iz Istre, bilo iz susjednih zemalja i cijelog svijeta. Ja sam ovdje jedini njegov politički kolega. Shvaćao sam ga kao kreativca, umjetnika istrijanstva, graditelja jednog svijeta kojeg možda nikad neće biti, ali svijeta koji je itekako vrijedan. Ako kažete 'Istrijan', prva asocijacija je Pauletta, naglasio je saborski zastupnik Furio Radin tijekom večerašnje komemoracije za Ivana Corrada Paulettu koju je u pulskom Circolu, za svog uglednog člana, organizirao Istarski ogranak Hrvatskog društva pisaca. Prvi i glavni njegov diskurs, dodao je Radin, bio je emotivan - volio je Istru, Istrijane, istrijanstvo, volio je ovu zemlju koju je opisao u svojim knjigama.

Paradoks u kulturi

O ovom je piscu, publicistu, angažiranom intelektualcu, suosnivaču i prvom predsjedniku IDS-u zatim govorio predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nikola Petković, kazavši da bi multikulturalnost i tolerancija trebali biti nešto normalno, a ne pitanje vizionarstva.

- Našim velikim piscima događa se paradoks u kulturi; svjedoci su vremena i vizionari, kazao je Petković, dodavši da Paulettine zavičajne priče nisu ideologizirane i da su za njega zavičaj bili - drugi i drugačiji. Čitajući "Štorije iz Istre" (Petković je iz Bakra), osjećao se, veli, kao da sluša svog nonića.

- Pauletta je imao još jednu jaku veliku stranu - znao je debitirati, znao je razgovarati, bio je čovjek europejstva gdje razmjena mišljenja, druženje i tzv. svađanje postaju dio produktivne rasprave. U tome je bio gospodin, kazao je Nenad Popović, izdavač, pisac, publicist i predsjednik Istarskog ogranka Hrvatskog društva pisaca.

Claudio Gelleni, prevoditelj Paulettine iznimne knjige "Bjegunci" za rimskog izdavača Europa Edizione pročitao je, pak, priču u kojem se, u jednom od 19 egzodusa poslije rata, brod JNA zaletio i usmrtio sve na jedrilici "Stella", među njima i Claudiovog brata.

Čitajući "Bjegunce", kazao je u nastavku pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, shvatio je koliko su velike Paulettina misao i strast, dodavši: "Neka mu je laka zemlja Istra". Elmo Cvek, pisac, izdavač i knjižar pročitao je na kraju iz Paulettine knjige "Štorije iz Istre" poglavlje "Kuća iz Istre".

Protagonist i subjekt

Spriječen u dolasku, pisac Milan Rakovac poslao je kraći tekst u kojem je istaknuo da Ivan Corrado Pauletta ostaje u historiji kao njen izravni sustvaratelj, kao protagonist, kao subjekt, a ne samo objekt. Pauletta je bio ideator i prvi predsjednik Istarskog demokratskog sabora; uočio je ovdašnje partikularnosti i važno mjesto Istre u stvaranju sutrašnje Europe. Ivan Pauletta je, ustvrdio je Rakovac, čovjek koji je za Istru dao sve što je mogao i još više. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter