Kad je sve crno - radi se "na crno"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obrtnicka kriza sve je dublja: gradevinari su pred kolapsom, crno se piše prijevoznicima i trgovcima, a pojedinim ugostiteljima na sjeveru Istre promet je proteklih mjeseci pao i do pedeset posto.

U otežanim uvjetima poslovanja, obrtnike posebno muci rad na crno koji ne samo da je konstantno prisutan, vec se povecava u svim djelatnostima. Automehanicari nelegalno rade u privatnim garažama i opremljenim prostorima, frizerke posluju u uredenim salonima u prizemljima obiteljskih kuca, a ilegalni prijevoznici nelojalna su konkurencija registriranim kolegama koji uredno placaju svoje obveze.

Da bi izbjegli polaganje majstorskih ispita, domišljati poduzetnici otvaraju obrte za završne radove a odraduju kompletne investicije, uzimajuci posao ostalim gradevinarskim radnicima.



Najveci je problem ipak naplata potraživanja, receno je na skupštini buzetskog Udruženja obrtnika. Zakon o obveznim odnosima dopušta slobodu u odredivanju rokova placanja. To se zloupotrebljava, pa obrtnici inzistiraju na tome da se placanje zakonski regulira.

Hrvatska obrtnicka komora, kaže predsjednica Udruženja Loredana Krbavcic, zatražila je hitan sastanak s Vladom kojoj ce se predložiti nacin suzbijanja sive ekonomije uz prijedlog izmjena Zakona o Državnom inspektoratu i reguliranja financijske discipline propisivanjem rokova placanja kao obveze.

Clanovima Skupštine prezentirani su projekti bespovratnih potpora Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva, mjere koje im mogu olakšati poslovanje u teškim recesijskim vremenima, kao i gradski programi za razvoj poduzetništva. Grad dodjeljuje nepovratne novcane potpore obrtnicima pocetnicima koji prvi put otvaraju obrt, za uvodenje HACCP standarda, za certifikate ISO, polaganje majstorskih ispita i subvencije za novozaposlene osobe.


Podijeli: Facebook Twiter