Kad izabrani lijecnik ne želi biti izabran

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S prvim danom ove godine prestala je raditi ambulanta dr. Branke Mandelovic Rajko. HZZO je odbio produžiti rad tog tima nakon odlaska lijecnice u mirovinu. Kao razlog navode dovoljan broj lijecnika obiteljske medicine u Puli u odnosu na broj osiguranika. Vecina od dosadašnjih tisucu pacijenata dr. Mandelovic Rajko bez vecih je problema vec izabrala druge lijecnike. Ali, ne svi.

Po pismu Zuzane Hoti-Radolovic, tajnice Društva osoba s tjelesnim invaliditetom, jedna njihova clanica još nema lijecnika. Nitko od onih kojima se obratio sin clanice (koji je zbog toga doputovao iz Slovenije) nije želio preuzeti skrb o njegovoj majci, cije je zdravlje usto narušeno.

Rijec je o 81-godišnjoj nepokretnoj ženi, koja treba stalnu zdravstvenu brigu. Trenutno je smještena u kuci skrbi Sv. Polikarp. Po rijecima tajnice društva, lijecnicima je teško preuzeti takvog pacijenta jer ga treba posjecivati kod kuce. Osim toga, zamjera medicinskim sestrama što šalju teško pokretne pacijente da sami odnesu izjavu o promjeni lijecnika u HZZO.

Voditeljicu Podrucnog ureda HZZO-a u Pazinu Nadu Perentin pitamo što uciniti ako lijecnik odbije novog pacijenta. "Lijecnik mora primiti pacijenta ako nema maksimalan broj pacijenata. Ako to ne želi uciniti, treba svoju odluku i pisano potvrditi u izjavi o promjeni lijecnika, u kojoj navodi i razlog. Pacijent s tom izjavom zatim treba doci kod voditelja ispostave HZZO-a, koji ce putem ovlaštenog kontrolora riješiti problem izbora obiteljskog lijecnika", pojašnjava procelnica.

Po rijecima ravnateljice Istarskih domova zdravlja dr. Andele Pocekaj, vecina pacijenata dr. Mandelovic Rajko pronašla je drugog lijecnika. Prerasporedeni su cak i ovisnici pa je cudi navedeni slucaj. Pacijente umirovljene lijecnice iz doma umirovljenika preuzela je dr. Anita Tešija.

Direktna nadležnost ravnateljice kod izbora obiteljskog lijecnika odnosi se na one koji su u zakupu Doma zdravlja, a to su timovi lijecnica Anice Vujovic, Branke Dobric, Ljerke Proštenik i Andele Pocekaj. Ostali imaju direktan ugovor s HZZO-om. (J. ORLIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter