Kad gost vidi pršut, ne može mu odoljeti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cim udete u tinjansku konobu "Na kapeli", zamirisat ce vam glavni specijalitet kuce, a što bi to bilo, ne treba mnogo pogadati u opjevanoj opcini istarskog pršuta. Na cetiri stalka violine cekaju da majstor Nevio zasviri.

Svaki gost more provat pršute koje nudimo, a koji mu je najbolji, tega se nariže, kaže vlasnik konobe Nevio Šegon, koji je prije petnaest godina na frekventnoj poziciji na cesti Pazin - Porec otvorio prvotno caffe bar, a prije pet godina konobu s autohtonim delicijama s podrucja opcine Tinjan koja je dobro posjecena. U dogovoru s Opcinom nude pršute iskljucivo cijenjenih domacih pršutara s podrucja Tinjanštine: Dujmovica, Antolovica, Radetica, Milohanica.



Bitno je da pršuti ne budu u konobi, vec da ih gost vidi jer mu onda ne može odoljeti, otkriva nam Šegon, vlasnik konobe koja je dobila ime po obližnjoj kapeli na skretanju za Kringu. Osim izvrsnih pršuta koje domacin, naravno, reže nožem naocigled gostiju, nude se i vina domacih vinara: Duhica i Paljuha iz Muntrilja, Marija Banka iz Bašica, Paljuha iz Kvešti, a uvijek se pronade i sira Roberta Fabrisa iz Faturi.

U ponudi cemo uskoro imati i maslinova ulja i medne proizvode, sve od domacih proizvodaca, kaže Šegon i dodaje da je konoba "Na kapeli" prva oštarija u Hrvatskoj koja u ponudi ima iskljucivo proizvode s podrucja svoje opcine.



Premda nije rijec o seoskom turizmu, Šegon smatra da je oslanjanje na domace proizvode pravi put. Zasad to potvrduju brojni gosti koji se vracaju ili šire dobar glas prijateljima, tako mu, osim domacih individualnih gostiju, cesto dolaze turisticke skupine (Englezi, Slovenci, Austrijanci), a posebno je zadovoljan ruskim gostima koje smatra trenutno najboljom klijentelom. Za njih organizira posebne "vecerinke", koje pocinju degustacijom, prikazivanjem filma o proizvodnji pršuta na Tinjanštini, slijedom jela, plesom s folklorašima, odlaskom u vampirsku Kringu…

Osim glavnog aduta tinjanske opcine - pršuta, nude domace pjukance, njoke i ostalu paštu s divljaci, tartufima, fuže s pršutom ili gljivama, domace kobasice, ombolo, cripnju s miješanim mesom i pecenim krumpirom (imaju cripnju za nahraniti 50 ljudi), a u zadnje vrijeme vrlo su popularna pureca prsa na žaru u umaku od gorgonzole, kako kaže supruga Orieta, jedna od osam clanova osoblja ovog ugostiteljskog objekta koji baš nikad ne zatvara svoja vrata. Naime, otvoreni su svakog dana od 7 sati do ponoci. Peku i izvrsni domaci kruh, a kad je štajun, koriste samonikle šparoge, vrganje i martincice.



U prostranoj konobi uredenoj u tradicijskom stilu, osim nezaobilaznog pršuta i sira, izvrsnog domaceg vina, iskušali smo i kvalitetne domace kobasice i ombolo, kao i slasnu cripnju s miješanim mesom i krumpirom koja se duže vrijeme spremala u ognjištu. Sve smo okoncali palacinkama s umakom od šumskog voca i fritulama, a može i drukcije: palacinke s marmeladom, cokoladom, orasima, pannacottom, skutom s medom i orasima, skutom sa šumskim vocem, istarskom supom… Ili se pak vratiti na pocetak, na dvi, tri fete dobroga istarskog pršuta.


Podijeli: Facebook Twiter