Kad glad postane odraz emocija

Emotivnu glad najlakše ćete prepoznati po osjećaju uznemirenosti koji joj prethodi (ilustracija)
Emotivnu glad najlakše ćete prepoznati po osjećaju uznemirenosti koji joj prethodi (ilustracija)

Ljudi na stresne situacije poput ljutnje, frustracija, nemira i zabrinutosti često reagiraju tješeći se hranom. Ako ste osoba koja loše raspoloženje rješava jedući neograničene količine hrane, tada ste sigurno primijetili da u takvim situacijama posežete za bilo čim, ne obraćajući pažnju na kvalitetu i kvantitetu namirnica. To su najčešće grickalice ili pak keksi i čokolada.

Ne biste li prepoznali jeste li uistinu gladni ili vašu glad uzrokuje situacija u kojoj se trenutačno nalazite, provedite ovu jednostavnu vježbu. Čim osjetite impuls za hranom, stanite i pitajte sami sebe što vam u tom trenutku nedostaje, hoće li vašu potrebu zadovoljiti ploška torte ili nekog finog kolača ili sendvič? Ako mislite da će takav relativno nezdravi zalogaj ispuniti prazninu, tada je to emotivna glad. U takvim situacijama pokušajte se kontrolirati.

Ako su od vašeg posljednjeg obroka prošla manje od tri sata, tada to ne može biti prava glad. Ako svaki put kada osjetite takvu potrebu pokleknete, dovest ćete se u situaciju da ćete se naglo udebljati, a to vjerojatno ne želite.

S vremenom ćete, slijedeći ova pravila, naučiti razlikovati pravu glad od one emotivne. Za početak valja znati da fizička glad nastaje polako, a ona izazvana emocijama javlja se brzo i naglo. Kada ste stvarno gladni pojest ćete u većini slučajeva konkretan obrok. Kada je riječ o emotivnoj gladi vrlo često željet ćete neku određenu namirnicu.

Emotivnu glad najlakše ćete prepoznati po osjećaju uznemirenosti koja joj prethodi. Ako je u pitanju ona prava, fizička glad, obrok ćemo isplanirati, dok kod zadovoljenja emotivne gladi posežemo za bilo čim, i to u neograničenim količinama. I kada ste siti i dalje ćete jesti, i to onda dovodi do već spomenutog debljanja, a nakon što stanete ili više jednostavno nemate što za grickati, javit će se osjećaj grižnje savjesti.

No, ne morate baš svaki put ignorirati jaku želju za nečim slatkim ili slanim. Ponekad su i samo dvije kockice čokolade ili jedan do dva keksa, slana štapića ili kreker dovoljni da zadovoljimo potrebu i budemo sretni. (pripremila A. BRAŠKIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter