Kad Đole dolazi, Arena je puna!

Đorđe Balašević u pulskoj Areni (D. ŠTIFANIĆ)
Đorđe Balašević u pulskoj Areni (D. ŠTIFANIĆ)

Kad Đole dolazi, Arena je puna. Tako je bilo i u četvrtak, a to je pravilo koje vrijedi još otkad se Đorđe Balašević pojavio u pulskom amfiteatru prije 15-ak godina, a od njegovog zadnjeg nastupa na ovoj pozornici prošlo je pet godina. U četvrtak navečer se vratio u Arenu, nedaleko te "stanice u Puli" koju je ovjekovječio u hitu "Oprosti mi, Katrin", na zadovoljstvo publike koja ga je oduševljeno dočekala. Na ekranu na bini dojam je pojačao kadar pulske željezničke stanice.

Uslijedila je pjesma posvećena Istri, "zemlji vila", u kojoj se kaže da "čija je Istra, njegov je svijet". "Istra je naša, Istra je nostra", otpjevao je Đole prije nego se vratio na priču o Katrin.

Upravo stihom "Na stanici u Puli" nazvan je ovaj koncert kojem je puni naziv "Pa, tamburama mangupi prepreče put", a u Areni je nastupio praćen mnogobrojnim orkestrom. Bila je to promjena u odnosu na koncert održan u prosincu prošle godine kada je nastupio u Istarskom narodnom kazalištu u Puli praćen tek jednim klavirom. Taj nastup u kojem je Đole puno više govorio a jako malo pjevao trajao je četiri sata no svejedno je publiku držao opčinjenu.

I u četvrtak su se emocije osjećale u zraku jer Balašević je jednostavno majstor za to. Bez dvojbe kultna ličnost na ovim prostorima, ne samo u Puli nego i u cijeloj Hrvatskoj i puno šire, između ostalog i zato što zna publiku dirnuti u srce, a mnogi su na njegovim pjesmama odrasli, čak i neki koji to ne žele priznati. Slušalo se njega i dok su vjetrovi rata 1990-ih vijali Hrvatskom.

Danas je neko drugo vrijeme, malo opuštenije s granicama koje je moguće lakše proći. Neke stvari su se promijenile ali Balašević je ostao svoj, spreman na veselje i na tugu.

Balašević je rođen u Novom Sadu, a u srednjoj školi glavna mu je ambicija bila mu je da postane nogometaš, sve dok se jednom nije razbolio i dok je tako ležao napisao pjesmu o muhi koja se pojavila u sobi. Bit će da je ta muha jedna od krivaca za njegovu četrdesetogodišnju karijeru u kojoj je nanizao hitove kao što su "Boža zvan Pub", "Priča o Vasi Ladačkom", "Svirajte mi jesen stiže, dunjo moja'", "Devojka sa čardaš nogama", "Živeti slobodno", "Panonski mornar" i mnoge druge po kojima ga publika i danas zna. (Mladen RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter