Kad djeca maltretiraju odrasle

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neugodan dogadaj zbio se nedavno u blizini Osnovne škole Porec kada je nekolicina ucenika zadirkivala a potom i vrijedala dvoje odraslih i to u tolikoj mjeri da je zatražena i intervencija policije. Kako doznajemo od voditelja Odsjeka za izvještajnu analitiku i odnose s javnošcu PU istarske Valtera Opašica, policija je pozvana zbog remecenja rada na obližnjem kiosku.

- Buduci da se radi o maloljetnicima, od kojih su neki i djeca, ravnatelj i strucne službe škole razgovarali su s pociniteljima i roditeljima te poduzeli mjere vezano za rješavanje ove stvari, kaže Opašic.

Kako je došlo do tog incidenta i kako se reagiralo - raspitali smo se kod ravnatelja porecke osnovne škole Edija Zarlija. Incident se zbio na površini izvan nadležnosti škole, iako u njenoj blizini, pa je škola prva intervenirala u rješavanju problema. Zarli kaže da u školi nastoje da za vrijeme odmora ucenici manje borave izvan okvira škole, kao i da marendu uzimaju u školi, ali to nije uvijek moguce, jednako kao što nije moguce zakljucavanje zgrade i sprjecavanje ucenika da izlaze za vrijeme odmora.

- Kontaktirani su roditelji i postignuto je da se dijete isprica onima kojima je nanijelo uvredu. Kad god je dijete u pitanju, idemo prema njemu i prema obitelji da se nešto promijeni, kaže školska psihologinja Gordana Vorkapic Jugovac i dodaje da je u ovom slucaju dijete u pojacanom postupku strucnih službi škole.

Dodaje da i kada nije rijec o posebnim slucajevima poput ovog, školske službe održavaju niz preventivnih programa za ucitelje, ucenike i roditelje. U ovoj školskoj godini to su, izmedu ostalog, za ucitelje program prevencije zlostavljanja djece i supervizije za ucenike rizicnog ponašanja, za ucenike ucenje socio-emocionalnih vještina, cyberbuling - prevencija vršnjackog nasilja, CAP program prevencije zlostavljanja djece, rad s rizicnim obiteljima, individualna i obiteljska savjetovanja, grupni rad s ucenicima rizicnih ponašanja u školi i provodenje mjere produženog strucnog postupka, sve programi koji se provode kroz niz aktivnosti.

Vorkapic Jugovac pritom istice da se u slucajevima nasilja u školi primjenjuje protokol o postupanju u slucaju nasilja medu djecom i mladima koji je donijelo Ministarstvo obitelji branitelja i medugeneracijske solidarnosti koji definira kako postupati i koja je uloga pojedine institucije u slucaju nasilja medu djecom.

Ali, dok protokol postoji za slucajeve nasilja medu djecom, on ne definira (niti za sada postoji takav dokument) slucajeve nasilja djece prema odraslim osobama, odnosno što je djecja igra, malo rizicna djecja igra ili nasilje.


Podijeli: Facebook Twiter