Kad ce prometni redar?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Fažana dobiva, po uzoru na Grad Vodnjan, prometnog redara cim MUP u Rijeci ponovno bude organizirao tecaj osposobljavanja komunalnih redara u prometne, saznajemo u toj Opcini. Da je potreba za njim goruca, govori kaos na fažanskim ulicama koji svako ljeto nastupa kad u malu ribarsku opcinu nahrle turisti.

Sjete se oni svacega, ali posljednja dosjetka je više nego bezobrazna. Naime, nedavno je zatvoreno parkiralište "koje to nije" kod groblja pa se turisti pod tom izlikom parkiraju na privatni put do njega. Cijela fila auta sa stranim registarskim oznakama parkirana je na makadamskom putu i maltene u njivi, cime je onemoguceno dvosmjerno prometovanje tim putem.



Da Fažana ima prometnog redara, te bi turiste pod brisacem docekala cestitka i više im ne bi palo na pamet da svoj kotac stave na taj put. Neka samo netko od hrvatskih državljana proba nešto slicno u Sloveniji, Italiji ili kojoj drugoj zemlji. Da smo ipak drugaciji, dokazuje gospodin koji živi u blizini puta i dopušta im da parkiraju na parceli ispred njegove kuce. "A što da radim, kad nemaju gdje parkirati. U Istri ima toliko kamena. Ne znam zašto ne naspu barem tucanik i izravnaju pa bi pristojnije izgledalo", kaže.

Neuredeni parking kod groblja zatvoren je u ponedjeljak jer, kaže Tamara Puja iz Komunalca koji njime upravlja, u rujnu parkiralište kod Badela i ono nasuprot groblja zadovoljavaju potrebe za parkirnim mjestima. Iako je to izlika turistima da se prave blesavi i opravdaju da ne znaju za drugi parking, jedini koji su njegovim zatvaranjem odahnuli su stanari obližnjih kuca. Kaže nam gospoda, koja je htjela ostati anonimna, da se od prašine koju dižu auti s parkinga ne može živjeti cijela tri mjeseca. "Zamislite 90 dana biti sa zatvorenim prozorima i još ako nemate klimu, užas. Ne znam što cekaju s tim parkingom. Neka ga naprave ili ovaj zatvore jer ovo postaje nemoguce", žali se ona.

Hoce li taj parking ikada zaživjeti u pristojnom izdanju, pitali smo nacelnicu Adu Damjanac koja kaže da ce se to dogoditi do sljedeceg ljeta jer je projektna dokumentacija pri kraju. Prijašnja je vlast ishodila lokacijsku dozvolu, a na opcinskom dijelu namjeravalo se osigurati 90 parkirnih mjesta.

Zasad neki red uvodi prometna mladež jer promptno skace pred vozila koja se pokušavaju parkirati na prometnici kod fažanskog marketa. Neki vozaci poslušaju, drugi samo otpuhnu i ostave lagodno auto na cesti. Ne treba spominjati kaos koji nastane kad su fešte po Fažani pa se parkinzi popune u trenu, a onda slijedi trka po okolnim ulicicama za mjesto na nogostupu uz neciju kucu ili dvorište. Možda da Fažanci postanu biznismeni i pocnu naplacivati taj kus asfalta ispred svoje kuce?


Podijeli: Facebook Twiter