Kad će Hrvati bez vize u Ameriku?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Fotkanje u EP-u za vizu SAD-a. RH je jedna od članica EU čiji državljani trebaju tu vizu, ali promjene dolaze", objavio je nedavno na svom profilu na twitteru zastupnik Europskog parlamenta Tonino Picula, sugerirajući na taj način da bi u skoroj budućnosti i hrvatski državljani mogli bez viza putovati u Sjedinjene Američke Države. No, odmah je i sam otkrio da stvari ipak nisu tako jednostavne: U toku je postupak pregovaranja, tj. uvođenja reciprociteta u EU viznom režimu prema drugima, ali je teško prognozirati kada bi se stvari doista mogle promijeniti.

- Reciprocitet je temelj za viznu politiku Europske unije prema drugim zemljama, pojasnio nam je ovoga tjedna Picula, podsjetivši da je Europski parlament sredinom rujna glasovao o izmjenama europske regulative o vizama, pri čemu su pojedini europarlamentarci inzistirali na načelu reciprociteta u odnosima prema tzv. trećim zemljama, ne-članicama Europske unije.

Prema priopćenju parlamenta, i izvjestitelj Odbora za građanske slobode Agustín Díaz de Mera založio se za to da zemlje, čiji državljani ne trebaju vizu za putovanje u EU, na isti način tretiraju sve državljane Unije. "SAD, primjerice, trenutno traži vize za državljane EU-a iz Bugarske, s Cipra, iz Rumunjske i Poljske, a Kanada traži za one iz Češke, Bugarske i Rumunjske", navedeno je tada u priopćenju parlamenta. Iako se Hrvatska ne spominje, i njezini državljani spadaju u tu kategoriju. Na to je, pak, upozorio drugi eurozastupnik, Ian Hudghton iz Velike Britanije. On je u zastupničkom pitanju početkom listopada istaknuo da državljani 23 zemlje članice Unije moraju platiti svega 14 američkih dolara da bi se "prijavili" na američki sustav za autorizaciju putovanja, dok državljani zemalja poput Bugarske, Poljske ili Hrvatske moraju platiti 160 dolara za zahtjev za vizu. Hudghton je stoga zatražio očitovanje Europske komisije o tome zašto ne postoji vizni reciprocitet između članica EU-a i SAD-a. (I. FRLAN/NL)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter