Kad bi bar Madari poštivali naše pravosude kao mi njihovo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski premijer Zoran Milanovic izjavio je danas pri dolasku na summit EU-a u Bruxellesu, govoreci o sudskom procesu koji se protiv Radimira Cacica vodi u Madarskoj, da ce Hrvatska poštovati pravomocnu presudu, dodajuci da hrvatsko pravosude više poštuje madarsku stranu nego što je slucaj u obratnom smjeru.

- Vladavina prava je razgovor, a narocito kada se radi o drugoj jurisdikciji na koju ni ja ni drugi nemamo utjecaj. Dakle, razgovoramo o vrijednostima. Kada bi madarska strana poštivala hrvatsko pravosude u onoj mjeri u kojoj hrvatska strana poštuje madarsko pravosude, onda bi to bilo drukcije, ali nije tako.

Mi itekako poštujemo madarsko pravosude, a narocito pravomocnu odluku koja još uvijek nije ovdje, rekao je premijer upitan da komentira moguce situacije vezano za najavu sutrašnje presude prvom potpredsjedniku hrvatske Vlade Radimiru Cacicu.

- Sjetite se drugog postupka protiv jednog madarskog poduzetnika. Hrvatsko državno odvjetništvo htjelo je podici optužnicu, ne ulazim u detalje te optužnice, a madarska strana je rekla da je to stvar nacionalne sigurnosti. Državno odvjetništvo je htjelo dokazati teško kazneno djelo, ali odnos madarske strane je bio "ne zanimate nas", bez daljnjeg komentara, dodao je Milanovic.

Madarsko državno odvjetništvo odbilo je prošle godne na zahtjev DORH-a ispitati Zsolta Hernadija, predsjednika uprave MOL-a, zbog navodnog mita od 10 milijuna eura jer bi to, odgovorili su, ugrozilo sigurnost Madarske.

- Naša je poruka da mi poštujemo puno više. To je vladavina prava. Da vidimo tko poštuje zakon i pravdu, a tko voli samo o tome pricati. Ima dobronamjernih kriticara i onih koji to nisu, a volio bih da, kada mislimo drukcije, imamo iskrene motive, ali bojim se da nije tako, rekao je Milanovic.

Hrvatski premijer odbio je komentirati izjave potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadine, koji je u cetvrtak opovrgnuo navode iz jednog tjednika da on želi biti predsjednik Hrvatskog sabora, a po njegovom sudu tu informaciju su možda plasirale neke kolege iz SDP-a koje je nazvao "slinavcima oko premijera Zorana Milanovica".

- Traceve u kojima se politicari svaki dan dovode u neki negativan odnos i kontekst mogu komentirati svaki dan, ali to ne radim. Traceve i trac-clanke ne komentiram i volio bih da drugi ljudi iz SDP-a to ne rade, rekao je Milanovic.


Podijeli: Facebook Twiter