Kabul: Šest mrtvih nakon Obamina posjeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šest ljudi ubijeno je u srijedu u Kabulu u dva talibanska napada izvedena nekoliko sati nakon odlaska americkog predsjednika Baracka Obame koji je boravio u nenajavljenu posjetu afganistanskoj prijestolnici.

Petero afganistanskih civila i zaštitar ubijeni su u samoubilackom napadu na kucu u kojoj su smješteni strani radnici iz Europske unije i UN-a, objavilo afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova.

"Danas je plemeniti borac izveo napad autobombom na stranu vojnu bazu u Kabulu, a pratili su ga i drugi borci koji su ušli u bazu", rekao je talibanski glasnogovornik u sms poruci koju je poslao francuskoj novinskoj agenciji AFP-u.

Talibani su objavili da su izveli samoubilacki napad u znak prosvjeda protiv posjeta predsjednika Obame i potpisivanja strateškog sporazuma SAD-a i Afganistana, priopcio je talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid.

U središtu Kabula odjeknula je jedna, a zatim i druga eksplozija koje su culi novinari te agencije u uredu nedaleko od americkog veleposlanstva. Potonje je odmah uvelo zabranu pristupa i oglasilo uzbunu pozivajuci svoje osoblje da "podu u sklonište i udalje se od prozora".

Ove eksplozije koje su se dogodile nedugo nakon Obamina odlaska, svjedoce o ponovnom jacanju talibanskog djelovanja više od deset godina otkako su NATO-ove snage ušle u zemlju kako bi ih svrgnule s vlasti i u casu kada se medunarodna koalicija 2014. treba povuci i prenijeti sigurnosne ovlasti na afganistanske snage.

Obama je u Afganistanu proveo oko šest sati. Došao je iznenada i u tajnosti, pod okriljem mraka i na godišnjicu ubojstva vode al-Kaide Osame bin Ladena.

Nakon potpisivanja sporazuma s Karzaijem, koji ocrtava buduce americko-afganistanske odnose nakon okoncanja NATO-ove borbene misije 2014. i Afganistancima daje jamstva da ih Amerikanci nece napustiti nakon što im napuste zemlju, Obama se obratio se americkoj javnosti iz baze u Bagramu.

"Dragi moji Amerikanci, iza nas je više od desetljeca provedenog pod tamnim oblakom rata. A sada ovdje u Afganistanu, u ovoj nocnoj tmini pred zoru, možemo vidjeti svjetlo novog dana na obzoru", kazao je Obama. "Ovdje je rat poceo, ovdje ce završiti", dodao je.

Više od 3.000 americkih i vojnika iz drugih zemalja NATO-a poginulo je u Afganistanu od zbacivanja talibana 2001. godine.


Podijeli: Facebook Twiter