Kabul: Ranjena zastupnica, otet zamjenik ministra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnica u afganistanskome parlamentu Mariam Koofi ranjena je pucnjavi u utorak, a isti dan prije toga u glavnome gradu Kabulu skupina naoružanih muškaraca otela je zamjenika ministra, rekli su u srijedu dužnosnici.

Dva napada, uza sve druge koji su se u zadnjih nekoliko tjedana dogodili u glavnome gradu, nameću pitanja o sposobnosti afganistanskih snaga da zajamče sigurnost s obzirom na to da se međunarodne vojne snage do kraja godine kane povući iz zemlje.

Na zastupnicu Koofi pucano je u jednoj od elitnih gradskih četvrti u utorak kasno navečer. Nije u životnoj opasnosti, a izgredu je prethodila prepirka s jednim članom snaga sigurnosti, stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova. Pripadnik snaga sigurnosti je uhićen, a istraga traje.

Prije toga skupina naoružanih muškaraca otela je zamjenika ministra javnih radova Ahmada Šaha Vahida dok je automobilom putovao na posao. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za otmicu, no poznato je da su one unosan posao u siromašnom Afganistanu. Unatoč tomu, otmica visokog dužnosnika rijetka je pojava, smatraju promatrači.

Napadi su se dogodili samo tjedan dana pošto su Afganistanci birali predsjednika. Dosadašnji neslužbeni rezultati ne govore o sigurnom pobjedniku, što upućuje na drugi izborni krug s bivšim ministrom vanjskih poslova Abdulahom Abdulahom i bivšim dužnosnikom Svjetske banke Ašrafom Ganijem. Konačni rezultati izbora trebali bi biti objavljeni 14. svibnja, a drugi izborni krug mogao bi se održati najranije krajem tog mjeseca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter