Kabolina Malvazija Unica 2010. osvojila Norvešku

Marino Markežić, vlasnik vinarije Kabola (Snimio Milivoj MIJOŠEK)
Marino Markežić, vlasnik vinarije Kabola (Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Šest stotina boca malvazije Unica iz momjanske vinarije Kabola od siječnja je u prodaji u Norveškoj, ali ovo nije vijest o običnom izvoznom poslu, već o pobjedi na međunarodnom natječaju u vrlo oštroj konkurenciji. Vinarija Kabola, naime, u Norvešku izvozi svoju malvaziju, rose, teran i pjenušac već četiri godine, ali u relativno skromnoj količini: počelo se sa 400 boca, dogodine je išlo 500, zatim 600, dakle korak po korak.

Prošlog ljeta je međutim norveška državna tvrtka Vinmonopolet, koja ima monopol na odobravanje uvoza alkoholnih pića, raspisala natječaj za uvoz vina točno određenih karakteristika, a među ostalima tražio se i dobavljač istarske malvazije iz godišta 2010. ili mlađeg, macerirane ne duže od 48 sati, odležane u drvu ili amfori.

Shvativši da imaju upravo takvo vino kakvo se u natječaju traži, iz Kabole su u Norvešku poslali uzorke, koji su tamo komisijski ocjenjivani, u studenom su dobili obavijest da je njihovo vino dobilo najbolje ocjene i da su time pobijedili ostale konkurente (a bilo je među njima i istarskih malvazija iz Italije), u siječnju su dogovorenu količinu isporučili u Norvešku, i Malvazija Unica iz berbe 2010. već se prodaje u norveškim vinotekama i restoranima.

Ovo pobjedničko vino potječe iz berbe 2010. godine, macerirano je dva dana u drvenim bačvama, zatim je odležalo godinu dana u bačvama od slavonskog hrasta zapremine 4.000 litara, nakon čega je punjeno u boce i u bocama je odležalo još godinu dana.

Kabolina Malvazija Unica 2010. je kompleksnija u odnosu na većinu drugih sličnih vina na tržištu, a osvojila je i nekoliko nagrada, među njima i zlatnu medalju na međunarodnom vinskom sajmu u Ljubljani i srebrnu medalju u Londonu, saznajemo od Marka Bratovića, zamjenika direktora vinarije Kabola. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter