K. Grabar Kitarović predsjednička kandidatkinja HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ-ova kandidatkinja na predsjedničkim izborima bit će Kolinda Grabar Kitarović, službeno je danas u Vukovaru potvrdio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Karamarko je to izjavio novinarima nakon sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a koje su održane danas u Vukovaru, a tijekom popodneva u tome će gradu sjednicu održati i Središnji odbor stranke.

Karamarko je ustvrdio kako je Hrvatska spremna za prvu ženu predsjednicu, rekavši kako je uvjeren da će Kolinda Grabar Kitarović to i postati.

Najavio je kako će Grabar Kitarović predizbornu predsjedničku kampanju započeti u rujnu nakon summita NATO-a. Prema njegovim riječima kampanja neće biti raskošna nego realna i afirmativna.

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović od 1992. do 1993. radila je kao stručni referent, a potom i stručna savjetnica u međunarodnom odjelu Ministarstva znanosti i tehnologije. Od 1993. do 1997. radi u Ministarstvu vanjskih poslova, kao savjetnica u Uredu zamjenika ministra, a potom i kao načelnica Odjela za Sjevernu Ameriku. U listopadu 1997. postaje diplomatski savjetnik, a potom i ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Ottawi u Kanadi.

Od siječnja 2001. postaje ministar savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova. Na parlamentarnim izborima 2003. godine izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru, a u prosincu te godine imenovana je ministricom europskih integracija.

U siječnju 2005. godine postaje voditeljica Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Europskoj uniji. Spajanjem Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva europskih integracija imenovana je ministricom vanjskih poslova i europskih integracija. Na dužnosti ministrice ostala je do siječnja 2008. godine. Za vrijeme njezinog mandata Republika Hrvatska započela je pregovore za članstvo u EU.

Grabar-Kitarović je 2011. postala pomoćnica glavnog tajnika NATO-a zadužena za javnu diplomaciju. Aktivno govori engleski, španjolski i portugalski, a pasivno talijanski, njemački i francuski. Udana je i majka dvoje djece. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter