Južnokorejski KOSEP odustao od Plomina C

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Greenpeace Hrvatska, Zelena akcija i Zelena Istra izvijestili su, pozivajući se na podatke Greenpeacea u Južnoj Koreji, da je korejska tvrtka KOSEP odustala od ulaganja u termoelektranu Plomin C.

KOSEP je jedna od četiri tvrtke koje je HEP prije godinu dana izabrao kao moguće strateške partnere za izgradnju termoelektrane Plomin C. Nakon što je početkom godine odustala i poljska tvrtka POL-MOT sada su u igri ostale još samo dvije tvrtke, francuski EDISON i japanski Marubeni, priopćile su danas eko udruge. Te dvije tvrtke, kažu udruge, imaju rok do kraja listopada poslati HEP-u obvezujuće ponude za izgradnju Plomina C.

Informaciju o odustajanju od ulaganja u Plomin C predstavniku Greenpeaceovog ureda u Južnoj Koreji Daul Jangu dao je zamjenik direktora u KOSEP-ovom odjelu Inovacija i novih poslova, kažu eko udruge. Smatraju da je gradnja termoelektrane neisplativ projekt za kojeg većina investitora nema interes.

Podsjećaju da Europska unija ima cilj do 2050. smanjiti emisije ugljičnog dioksida (CO2) za 80 do 95 posto. S obzirom da bi Plomin C, u slučaju izgradnje bio u funkciji otprilike do 2065., Hrvatska bi zbog toga, zaključuju udruge, znatno premašila dopuštene količine emisija pa bi zbog toga trebala plaćati skupe penale.

Eko udruge su pozvale hrvatsku Vladu da kao vlasnik HEP-a napravi zaokret u politici i odustane od Plomina C, te uloži znatno veća sredstva u povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije.

Upozoravaju da je Greenpeace, koristeći metodologiju Europske agencije za okoliš, napravio analizu vanjskih troškova tog projekta kojom je procijenio da će Plomin C rezultirati s oko 680 preuranjenih smrtnih slučajeva u 40 godina rada i da će vanjski troškovi onečišćenja doseći gotovo 125 milijuna eura na godinu. "S obzirom da Hrvatska više nema vlastitih nalazišta ugljenja, Plomin C vodi nas u energetsku ovisnost o uvoznom ugljenu", kažu udruge.

Po njima je taj projekt u suprotnosti s prostornim planom Istarske županije, dok na globalnoj razini doprinosi klimatskim promjenama. Podsjećaju da se temeljem tužbe Zelene akcije i Zelene Istre vodi sudski proces protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog izdavanja okolišne dozvole za taj "štetan projekt".

Komentirajući analizu Greenpeacea, po kojoj će izgradnja Plomina C uzrokovati velike teškoće te povećanje broja smrtnih slučajeva, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je u svibnju da će - ako mora birati između ugljena ili plina kao energenta - uvijek izabrati plin, ali kada se konkretno govori o Plominu C, jedino racionalno rješenje je korištenje ugljena uz primjenu najmodernije tehnologije.

Kad je riječ o izabranoj tehnologiji za Plomin C, HEP je krajem kolovoza izvijestio da su u razvoju projektnog rješenja razmatrane sve relevantne tehnologije čistog ugljena te je odabrana tehnologija na ugljenu prašinu sa superkritičnim stanjem pare, zbog visokog energetskog stupnja djelovanja, najveće komercijalne zastupljenosti i visoke pouzdanosti postojećih postrojenja toga tipa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter