Južnoafrički plivači sami plaćaju put na SP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južnoafrički plivači, uključujući i osvajača zlatne olimpijske medalje Chada le Closa, morat će sami platiti put ako se žele natjecati na svjetskom prvenstvu koje se održava u srpnju u Barceloni, s obzirom da Južnoafrički plivački savez to ne može financirati. 

Južnoafrički plivački savez je objavio da šalje južnoafričke plivače u Španjolsku, ali da oni sami moraju platiti put i smještaj na prvenstvu koje počinje 19. srpnja.

Naime, južnoafrički plivački savez je izgubio najvećeg sponzora prošle godine nakon povlačenja južnoafričke telekomunikacijske tvrtke Telkom i njenih 1,25 milijuna dolara godišnje.

Bert le Clos, koji trenira svog sina Chada, ovu je situaciju nazvao "jadnom". "To je sramota kada uzmete u obzir količinu medalja i slave koju su plivači donijeli ovoj zemlji. Postoje druge momčadi u drugim sportovima koje ne želim isticati koji dobijaju milijune, a ne osvajaju ništa", kazao je Bert le Clos.

Južnoafrički ministar sporta Fikile Mbalula je izjavio da nije upoznat s nedaćama plivačkog saveza, iako su procurile informacije da je pokušao intevenirati kada je Telkom raskidao svoj sponzorski ugovor. 

Južnoafrička Republika je osvojila tri medalje u plivanju na Olimpijskim igrama u Londonu - Le Clos je osvojio zlato na 200m leptir i srebro na 100m leptir, a Cameron van der Berg zlato na 100 m prsno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter